Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO + VIDEO: Škola v Dolní Cerekvi slaví výročí. Občerstvení na oslavy připravili sami žáci

Den otevřených dveří s možností navštívit výuku, výstava fotografií a školních kronik, křest knihy o škole za účasti autorů Františka Roda a Přemysla Fučíka a senátora Miloše Vystrčila, možnost zanechat ve škole svůj otisk a k tomu všemu občerstvení z rukou školáků. Oslavu 90 let od otevření své nové školní budovy pojali v Dolní Cerekvi ve velkém.

Školství v Dolní Cerekvi je podle autorů nové knihy Základ života aneb historie školství v Dolní Cerekvi již nejméně 344 let. V matrice farního úřadu totiž našli historici František Rod a Přemysl Fučík záznam z roku 1679, v němž je uvedeno, že „Dne 6. April pohřben jest Waclaw Wyskočil, který za rektora byl 6 let a jest pochován při chrámě Czerekwickém, věků jeho bylo 48 let.“ Tímto zápisem je tedy potvrzeno, že v místní Farské škole se učilo minimálně již od roku 1673.

Dolnocerekvická základní škola však ve středu 25. října  slavila jiné, menší výročí. Před devadesáti lety v pátek 28. října 1927 v Dolní Cerekvi otvírali novou školní budovu. Zajímavostí je i to, že o stavbě bylo rozhodnuto teprve na začátku roku 1927. V lednu roku 1927 byla vypsána soutěž na návrh nové školy. Soutěže se zúčastnilo osm architektů a stavitelů. Výsledek soutěže byl vyhlášen 8.února 1927 - vyhrál architekt František Valenta z Brna a stavba mu byla zadána. Rozpočet na stavbu činil 638 348 korun. Budova byla dokončena ještě ten samý rok v říjnu a 28.října 1927 slavnostně předána do užívání.

Staré učebny v novém kabátě 

Stávající ředitel školy Petr Šilhart si během slavnostního projevu k výročí budovy pochvaloval její postupnou modernizaci. Během letošních prázdnin totiž byly dokončeny rekonstrukce posledních dvou tříd a šaten. Každoroční opravy interiéru školy již probíhají pět let. I proto se škola na celou středu 25. října otevřela veřejnosti, aby se i její absolventi mohli podívat, jak se změnily prostory, v nichž se vzdělávali před lety oni.

Žáci a učitelé také k této příležitosti připravili bohatý program. Širokou nabídku vlastnoručně připraveného občerstvení pro návštěvníky a své spolužáky připravili žáci deváté třídy v rámci již tradičního Svačinového dne. Výtěžek z prodeje chtějí žáci věnovat Nadaci Terezy Maxové dětem, protože chtějí pomoci znevýhodněným a opuštěným dětem. Na připravených rolích papíru pak každý návštěvník zanechával svůj otisk v rámci akce Otisk tří generací. V kronikách nebo v bohaté sbírce fotografií všech tříd pak téměř každý nalezl sebe nebo svého známého.

Oslavy 90. výročí nové budovy ZŠ Dolní Cerekev

Sobota, 28. října 2017, 10:27

Oslavy 90. výročí nové budovy ZŠ Dolní Cerekev
Oslavy 90. výročí nové budovy ZŠ Dolní Cerekev

Foto Lenka Dvořáková

Štítky výročí, škola, Dolní Cerekev, historie, oslavy, Miloš Vystrčil, soutěž, Tereza Maxová, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO + VIDEO: Škola v Dolní Cerekvi slaví výročí. Občerstvení na oslavy připravili sami žáci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.