Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: S malými cihlami, maltou a matematickým příkladem si nejlépe poradily děti z Okříšek

Devatenáct týmů z celé Vysočiny v pátek 22. září stavělo dvoupodlažní rodinný dům. Ve finále krajské soutěže Cihlu k cihle obstáli nejlépe Ondra Fiala a Monika Krátká ze ZŠ Okříšky před Dominikou Štarkovou a Ondou Kafkou z MŠ a ZŠ Třebíč, Bartuškova. Třetí skončili Karolína Palová a Vašek Poul ze ZŠ Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí.

 „Historicky první finále této soutěže navazuje na dva roky běžící projekt podpory stavebnictví v regionu, do kterého se na Vysočině zapojilo už 41 škol a 13 partnerských firem. Zajímavé je, že nejúspěšnější byly smíšené týmy,“ informovala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Základní školy na Vysočině už druhým rokem pracují podle Krajem Vysočina připravené speciální metodiky se stavebnicí Teifoc. „Novou nastupující generaci stavařů, architektů a konstruktérů oslovujeme tedy už na základních školách. Práce s touto originální pomůckou podporuje jemnou motoriku, fantazii, preciznost, dětskou tvořivost  a prověřuje dětskou trpělivost,“ zdůvodňuje aktivní přístup zaměstnavatelů ve stavebnictví Martin Pertl ze sdružení Stavba Vysočiny. Konstrukční soutěž pro žáky 6. – 7. ročníků základních škol podle něj v nabídce motivačních aktivit dlouho chyběla a podle počtu zúčastněných škol má dobře našlápnuto na další ročníky.

Ve finále se musely dvojčlenné týmy popasovat s neveřejným zadáním úkolu – stavbou dvoupodlažního rodinného domu s balkonem. Tři hodiny musely stačit i na výpočet matematické úlohy související s konstrukcí domu. Už po prvních minutách stavění bylo zřejmé, že děti se stavebnicí umí pracovat, znají konstrukční pravidla a jediným problémem bude dočasný „nedostatek“ malty.

„Podle zadání nám dá nejvíc zabrat stavba střechy, na tu se necháváme víc času, jinak uvidíme, co nás čeká za matematický příklad. V konkurenci si věříme,“ říká při prvním zakládání obvodové stěny Honza Topinka ze žďárské školy Komenského, jehož dvojce si se stavbou poradila v nejrychlejším čase. O rychlost ale tentokrát nešlo.  „Už jsem se spolužákem Ondrou postavila asi pět domků za dva roky, soutěžní zadání se zdá být v pohodě, měli bychom ho v časovém limitu stihnout,“ říká s klidem Monika Krátká z Okříšek.

O výsledcích prvního krajského kola soutěže Cihla k cihle rozhodla odborná porota, která posuzovala celkový vzhled stavby, dodržení zadání, přesnost realizace a přihlížela ke správným výsledkům matematického zadání.

Výsledky soutěže Cihla k cihle 2017:

1.   ZŠ Okříšky

2.   MŠ a ZŠ Třebíč, Bartuškova

3.   ZŠ Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí

4.   ZŠ a MŠ Myslibořice

5.   ZŠ Havlíčkův Brod, Nuselská

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky cihly, soutěž, stavebnice, dům, Okříšky, cihla, Kraj Vysočina, finále, ZŠ Okříšky, Třebíč, Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí, Jana Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: S malými cihlami, maltou a matematickým příkladem si nejlépe poradily děti z Okříšek | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.