Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Humpolci vzniká centrum zemědělského vzdělávání. Zájem o studium se zvyšuje

V Kraji Vysočina je v současné době pět zemědělských škol. V oborech, které se zemědělstvím nebo lesnictvím úzce souvisejí, se mohou studenti vzdělávat ještě na dalších pěti školách. Výjimečné postavení má Česká zemědělská akademie (ČZA) v Humpolci, kde vzniká centrum zemědělského vzdělávání. Mělo by být zařazeno do sítě Národního centra odborného zemědělského vzdělávání se zaměřením na obecné zemědělství. Jako jediná ze škol v kraji má ČZA také školní statek.

Na zemědělských školách na Vysočině studuje v oborech zaměřených na zemědělství zhruba 700 žáků. „V současné době je rozložení nabídky zemědělských oborů v souladu s požadavky zaměstnavatelů a nepředpokládají se výrazné změny,“ řekla ČTK mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Na začátku tohoto století bylo na Vysočině sedm zemědělských škol a pět školních statků s více než tisícovkou studentů. Kraj však v té době jako jeden z prvních zareagoval na demografických vývoj a školy začal slučovat.  Školní statky kromě humpoleckého byly zprivatizovány.

Humpolecká zemědělská akademie má 450 studentů, z toho více než tři stovky v zemědělských oborech. V několika posledních letech podle ředitele Otakara Březiny počet studentů víceméně odpovídá nabídce, mírný převis zájmu je o obory s maturitou. Největší zájem je o obory agropodnikání a kynologie. „V posledních zhruba pěti letech se na školu hlásí víc dětí, jejichž rodiče vlastní farmy nebo se jinak zabývají zemědělstvím. Pozorujeme u nich daleko větší zájem o studium,“ řekl Březina.

Školní statek disponuje mimo jiné novým kravínem včetně dojírny, postavil také novou konírnu. V příštím roce by s podporou evropských dotací měl přibýt objekt na chov prasat, hala pro zemědělské stroje a předváděcí a výukové centrum pro zemědělskou techniku. Investice je kolem 70 milionů korun. Praktické vyučování se tím podle Březiny výrazně zkvalitní a statek se dostane na evropskou úroveň. Školní statek je díky prodeji své produkce ekonomicky téměř soběstačný. „Zatímco škola má 90 procent příjmů z veřejných peněz, statek si na sebe z 90 procent vydělá,“ uvedl Březina.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Humpolec, zemědělství, škola, centrum, studium, Kraj Vysočina, statek, Česká zemědělská akademie, Otokar Březina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Humpolci vzniká centrum zemědělského vzdělávání. Zájem o studium se zvyšuje | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.