Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hlavní problém česko-polských vztahů: kvalita potravin

Mezi Českou republikou a Polskem v současnosti neexistují spory, jež by výrazněji komplikovaly vztahy obou zemí. Důkazem je i pondělní společné zasedání vlád obou zemí. Přesto se v posledních letech objevilo několik témat, která do česko-polských vztahů vnesla jistý nesoulad.

Výběr sporů v česko-polských vztazích z posledních let:

Spor o kontrolu dovážených potravin - Koncem loňského roku si polský ministr zemědělství Marek Sawicki stěžoval, že české dozorové orgány uplatňují vůči potravinám dováženým z Polska nepřiměřeně přísné kontroly. Polsko kvůli tomu dokonce zvažovalo podání stížnosti Evropské komisi. Česká strana diskriminaci polských producentů od počátku popírala. Spor se zklidnil po prosincové schůzce Sawického s jeho českým protějškem Marianem Jurečkou. Polský ministr zemědělství po setkání prohlásil, že jeho země považuje spor za uzavřený.

Spor o kvalitu potravin - Sérii zpráv o problematické kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí. V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Státní zemědělská a potravinářská inspekce také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR rovněž s polským kakaem, které obsahovalo pouze 80 procent kakaa - zbývající část tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek. Polští potravináři si stěžovali, že problémy s kvalitou jejich produkce jsou v Česku zveličované s cílem vytlačit je z trhu. Na podzim 2012 pro změnu Polsko (a Slovensko) dočasně zakázalo dovoz tvrdého alkoholu z ČR v souvislosti se sérií smrtelných otrav metanolem. Na následky otravy nebezpečným alkoholem zemřelo v Polsku několik lidí.

Kontroverzní reklama - Počátkem loňského prosince vznesla polská ambasáda v Praze oficiální protest proti reklamnímu spotu české pobočky telekomunikační firmy T-Mobile, v němž nepoctivý polský obchodník prodal českému zákazníkovi nekvalitní mobilní telefon. Velvyslankyně Gražyna Bernatowiczová to označila za "zjednodušující a skandalizující" způsob prezentace Poláků. T-Mobile následně vysílání zmíněné reklamy zastavil. Za neetický označila spot i arbitrážní komise české Rady pro reklamu.

Ničení nápisů v Polštině - V roce 2010 informovala média o ničení dvojjazyčných česko-polských nápisů na Těšínsku. O tématu se při státní návštěvě České republiky zmínil i tehdejší polských prezident Lech Kaczyński. Předseda Kongresu Poláků v ČR Józef Szymeczek po setkání s českým prezidentem Václavem Klausem nicméně prohlásil, že šlo spíše o vandalství než o akt nacionalismu.

Zdroj: ČTK
Foto: haccpoint.sk

Štítky zdraví, jídlo, potraviny, Česko, Polsko, Marek Sawicki, Evropská komise, Marian Jurečka, T-Mobile, Lech Kaczyński, Václav Klaus, Józef Szymeczek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní problém česko-polských vztahů: kvalita potravin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.