Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Jihlavská radnice vydala knihu o nenápadných místech města. Sepsali ji dva autoři

Historik Zdeněk Jaroš a pracovník magistrátu Ondřej Stránský si dali za úkol zmapovat drobné památky v Jihlavě. Shromáždili o nich veškeré informace a sepsali je do nové publikace, která byla včera slavnostně pokřtěna v prostorách jihlavské radnice. Nese název Drobné nemovité památky a jiné architektonické zajímavosti města Jihlavy a je v ní popsáno celkem 358 objektů.

Knihu pokřtili spolu s autory primátor města Rudolf Chloupek a náměstek primátora Radek Popelka.

„Publikace může být zajímavá pro profesionály při práci, ale zrovna tak pro občany, kteří se zajímají o město,“ poznamenal historik Zdeněk Jaroš. „Jsou to třeba nenápadné věci, které ale také utvářejí město a jeho atmosféru. Byla by škoda na ně zapomínat, přehlížet je,“ řekl při křtu Ondřej Stránský, který se jako pracovník odboru správy realit jihlavského magistrátu přičinil o rekonstrukci a renovaci právě mnoha drobných památek.

Tato nová publikace je rozdělena do osmi kapitol, každá se věnuje konkrétnímu typu památek: A - poklony  a kříže; B – pilíře, sloupy a kameny; C – pamětní desky, D – památníky a pomníky, E – sochy a plastiky, F – kaple, zvoničky, kašny, studny a mosty, G – hodiny, hroby a pohřebiště, kapitola H zaznamenává další nezařazené objekty.

Památky jsou zpracovány do hesel v abecedním sledu podle katastrů. Hesla obsahují 14–15 údajů: kata­strální území, číslo parcely, GPS souřadnice, lokaci, vlastníka, fotodokumentaci, popis, nápis eventuálně s překladem, materiál, rozměr, a rejstříkové číslo, pokud je památka zapsána v ústředním seznamu kultur­ních památek České republiky.

„Publikaci o celkem 456 stranách k vydání připravily pracovnice magistrátu Jana Petrůjová a Jana Škrdlová, grafiku a sazbu zajistily Eva Bystrianská a Veronika Bracková. Náklad publikace je 300 kusů, k dostání je v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí za 550 korun,“ doplňuje Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, Jihlava, magistrát, kniha, Rudolf Chloupek, Radek Popelka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlavská radnice vydala knihu o nenápadných místech města. Sepsali ji dva autoři | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.