Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Gentlemany silnic jsou lékař Kaňkovský a sestra Špringerová. Zachránili život motorkáři v Třešti

Titul Gentleman silnic dnes v Jihlavě převzali lékař Vít Kaňkovský a zdravotní sestra Radka Špringerová, kteří společně s dalšími dvěma lidmi zasahovali u vážné nehody mladého motocyklisty v Třešti na Jihlavsku. Ocenění jim dnes předali zástupci Policie ČR a České pojišťovny. Titul Gentleman silnic se uděluje od roku 2004, včetně dnešních oceněných ho získalo 133 lidí.

Nehoda se stala 10. června na okraji Třeště. Čtyřiadvacetiletý motocyklista Luboš Janovský předjížděl v mírné zatáčce autobus a srazil se s protijedoucím automobilem. „Bylo to špatné rozhodnutí ve špatnou chvíli,“ řekl Janovský novinářům. Při nárazu přišel o levou nohu. 

Lékař i sestra přijeli k nehodě náhodou. Při zásahu museli improvizovat.  Kaňkovský jako ortoped řeší následky úrazů řadu let, s tak vážnou nehodou prý se však zatím nesetkal a nevěřil, že mladý muž, k jehož nehodě náhodně přijel, vůbec přežije. „Měli jsme k dispozici jen jednu lékárničku a holé ruce,“ vzpomínal dnes Kaňkovský na zákrok, při kterém musel pěstí tlačit poškozené tepny, z nichž stříkala krev. „Asi to hodně bolelo, ale byla to jediná možnost,“ řekl lékař, jenž svou pomoc považuje za přirozenou.

ČTĚTE TAKÉ: Bezohledný motorkář v Třešti předjížděl přes plnou čáru. Vrtulník do transportoval do Brna 

K nehodě přijela shodou okolností i zdravotní sestra Špringerová vracející se z práce v jihlavské nemocnici. „Rána hodně krvácela, použili jsme ručníky, které přinesla paní z nedalekého domu,“ řekla mladá žena, která rovněž pokládá dnešní předání ceny za ocenění normálnosti. U nehody zasahovali kromě záchranářů a hasičů také manželé z Pardubic, jimž bude ocenění Gentleman silnic předáno ve středu.

Janovský, kterému se několik dnů před nehodou narodila dcera, strávil měsíc v brněnské nemocnici, čeká ho ještě jedna operace. Poté dostane protézu a je odhodlaný poctivě cvičit. „Chci svým zachráncům vyjádřit obrovský dík, budu jim vděčný do konce života,“ řekl mladík a předal společně s manželkou oběma oceněným sošky andělů.

Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. „Měl by být inspirací pro řidiče, aby se dokázali zachovat podobně, jako to dokázali dnešní ocenění,“ uvedla Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Gentleman silnic, ocenění, Kaňkovský, Špringerová, motorkář, silnice, Vít Kaňkovský, Třešť, lékař, Generali Česká pojišťovna, Policie České republiky, havárie, Jihlava, okres Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gentlemany silnic jsou lékař Kaňkovský a sestra Špringerová. Zachránili život motorkáři v Třešti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.