Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

David Koller spustil web o zločinech komunismu. Dávám spojnici mezi komunisty a fašisty, říká

Devadesát milionů. Přesně tolik mrtvých po sobě zanechal komunismus po celém světě. Číslo, které je ve spodní hranici odhadů odborníků, inspirovalo název nového webu, jenž spustil známý hudebník David Koller hlavně pro žáky a studenty. Na 90000000.cz najdou panoptikum hlavních představitelů komunistických režimů od jejich počátku do konce dvacátého století.

Kromě toho, že je web jakousi internetovou učebnicí, zpracovává také příběhy dětí, které režim poznamenal. „Už dlouho jsem si přál informační web s historií světového a českého komunismu pro děti, a to z důvodu inklinace určitého procenta mladých lidí ke krajním politickým subjektům. Dávám spojnici mezi komunisty a fašisty, tak jak je to koneckonců naznačeno v ústavě České republiky. Naše země se doposud nevyrovnala s minulostí komunistické diktatury vedené ruskou a dříve sovětskou tajnou službou,“ popisuje vznik edukativního webu David Koller.

Graficky přehledný web s obrázky doprovázejí texty napsané neformálním jazykem, aby byly lépe srozumitelné zejména žákům na druhém stupni základních škol. Jejich autorem je historik Jan Hanzlík, někdejší spolupracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu či šéfredaktor historické revue Paměť a dějiny vydávané Ústavem pro studium totalitních režimů ČR. Skutečné příběhy konkrétních dětí sepsal Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz.

„Myslím si, že naše mládež by měla mít dostatek informací, aby věděla, co komunismus je, kolik neštěstí přinesl, kdo komunistou byl a většinou zůstal, a co vše mají tito lidé na svědomí. Když vidím, jak komunisti rozeštvávají lidi proti svobodné  Evropě, proti Schengenu, proti členství v NATO, jak podporují vyzbrojování jedinců, utvrzuje mě to, že se komunistickým individuím musíme stále aktivně bránit,“ doplňuje David Koller, který věří, že jeho projekt by mohl mladým lidem odpovědět na některé otázky z historie.

Autoři | Foto 90000000.cz

Štítky komunismus, David Koller, Česko, NATO, Jan Hanzlík, Petr Marek, Ústav pro studium totalitních režimů, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Koller spustil web o zločinech komunismu. Dávám spojnici mezi komunisty a fašisty, říká | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.