Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bazén Evžena Rošického slaví padesáté narozeniny, plavat se zde naučilo přes 180 tisíc dětí

Tento rok slaví budova bazénu Evžena Rošického v Jihlavě 50 let provozu. Slavnostní výkop byl proveden 13. prosince 1960 a otevření proběhlo 29. října 1965. V té době se jednalo teprve o desátý bazén v celé republice. Velkou zásluhu na realizaci tohoto projektu měl funkcionář a trenér Oldřich Háj.

Vlastníkem a provozovatelem budovy byla až do roku 1994 TJ Spartak Jihlava. V roce 1992 byla zahájena celková rekonstrukce objektu (plynová kotelna, zdravotně technická instalace, bazénové vany). Během rekonstrukce došlo ke změně vlastníka, jímž se stalo Město Jihlava a po dokončení v roce 1995 začala objekt provozovat na základě nájemní smlouvy společnost FC PSJ, s.r.o. V roce 1996 byla dokončena vestavba čtyřdráhové kuželny s kavárnou a poté následovala celková rekonstrukce prostor sauny v suterénu,“ popsal Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které nyní bazén provozují. 

V letech 1998 až 2014 se provedla další zásadní oprava budovy – zateplení fasády a výměna oken, rekonstrukce palubovky ve sportovní hale, nová podlaha v tělocvičně, oprava technologie úpravny bazénové vody, výměna šatních skříněk pro bazén, rekonstrukce fit centra a další drobnější úpravy. V roce 2014 se provedla opatření vedoucí k úsporám energie metodou EPC (Energy  Performance Contracting – energetické služby se zárukou). V budově přibyly třeba nové plynové kotle, klimatizační jednotka pro bazénovou halu, zařízení pro využití bazénové vody do sprch a nebo třeba nové LED osvětlení tělocvičen a bazénové haly. Všechny tyto opravy byly provedené z rozpočtu vlastníka objektu Statutárního města Jihlavy.

Od roku 2001 provozuje objekt společnost  Služby města Jihlavy, s.r.o.

V tomto multifunkčním objektu se nachází 25 metrů dlouhý plavecký bazén se šesti dráhami o objemu vody 450 m3, výukový bazén o objemu vody 70 m3, sportovní hala, tělocvična, fit centrum, zrcadlový sál,  čtyřdráhová kuželna s restaurací, relaxační centrum – sauna, whirpooly, masáže a solárium.

V sobotu si zaplavete se slevou 

Objekt poskytuje služby nejenom veřejnosti, ale i sportovním klubům, z nichž nejvýznamnější jsou Jihlavský plavecký klub AXIS a Basketbalový klub Jihlava. Bazén velmi často využívá Plavecká škola Jihlava. Bazén také hodně navštěvují školy a na ZŠ Rošického jsou za tímto účele zřízené plavecké třídy, z nichž první byla otevřena již v roce 1968. Celkem využije služeb víceúčelového objektu za rok kolem 210 tisíc lidí.

Ve třetím patře budovy jsou kanceláře, které užívají sportovní subjekty, největším z nich je Česká unie sportu.

Plavecká škola v Jihlavě organizuje výcvik a učí děti plavat už 40 let. Vychovala také hodně budoucích špičkových plavců, kteří úspěšně reprezentují nejen Jihlavský plavecký klub AXIS, ale také krajskou Jihlavu a celou Českou republiku. Jihlavská plavecká škola naučila plavat více než 180 tisíc dětí, do výuky se zapojilo více než 150 instruktorů,“  vyčíslil Málek. 

V současné době zajišťuje Plavecká škola Jihlava výcvik pro všechny základní a mateřské školy jihlavského okresu. Organizuje také  4x týdně plavecké výcviky základního plavání pro předškolní děti ve věku od 4 do7 let a zdokonalovací plavecké výcviky žáků 1. až 9. tříd základních škol.

A dobrá zpráva na závěr: U příležitosti 50. výročí otevření bazénu bude tuto sobotu 28. listopadu v hodinách pro veřejnost sleva na vstupném. Sleva ve výši 50% bude platit od 14 do 19 hodin, a každý návštěvník navíc obdrží malý dárek.

Foto www.turistik.cz

Štítky Jihlava, Evžen Rošický, bazén, rekonstrukce, Martin Málek, oprava, Česká unie sportu, z.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazén Evžena Rošického slaví padesáté narozeniny, plavat se zde naučilo přes 180 tisíc dětí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.