Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

RECEPT: Polná se chystá na tradiční pouť. Na mnoha místech po roce zavoní mrkvance

Už tento víkend zažije Vysočina jednu ze svých vůbec největších poutí. Na tradiční Mrkvancovou pouť mohou přijet lidé do Polné na Jihlavsku. Do téměř pětitisícového města mohou zájemci na pouť přijet od pátku 8. září do neděle 10. září.

V Polné to zdaleka nebude jen o kolotočích a adrenalinových atrakcích. Na programu bude třeba několik mší v děkanském kostele, navíc v pondělí 11. září bude od 8:15 na programu mše v kostele sv. Kateřiny.

Pouťový program se bude odehrávat také v prostorách polenského zámku. Zde si lidé budou moci nakoupit na jarmarku s řemeslným zbožím, děti i dospělí mohou vyzkoušet lukostřelbu nebo projížďku na ponících. K zakoupení zde budou také tradiční mrkvánky nebo perníčky. V sobotu i v neděli budou probíhat kostýmované prohlídky hradu.

Na své si přijdou také příznivci hudby. V polenském kulturním středisku pouťové veselí doplní hned několik kapel na třech scénách, například Gallen, Beat Band, Jordanni, Rockle, Zádrhell a další, a to v pátek a v sobotu vždy od 20 hodin. Na venkovní scéně bude pro návštěvníky nachystán velký vyhřívaný stan.

V sobotu od 16 hodin bude součástí pouťového víkendu i fotbalový zápas. Své síly si v něm poměří polenští Muži „A“ s FC Strání.

Proč právě mrkvancová? 

Pouti v Polné se už několik desítek let říká „mrkvancová“. Proč tomu tak vlastně je? Důvod je jednoduchý. Pouť  v Polné se slaví na počest svatého Liguriáše, každý rok je to druhá zářijová neděle. To je doba, kdy se na Vysočině sklízela mrkev, která se v Polné pěstovala ve velkém, později ji nahradily brambory. V minulosti byl v Polné zaveden vždy jednou týdně „mrkvový den“, kdy se nesmělo jíst nic jiného. Dodnes se v Polné podle tradice nad vchodové dveře domů věší mrkev s pentlemi v národních barvách a pečou se koláče plněné mrkvi zvané mrkvance nebo mrkvánky.  

Babiččiny polenské mrkvánky podle paní Vomlelové:

Těsto: 1 kg mouky (60 dkg výběrové polohrubé, 40 dkg hladké), 20 dkg másla a 1 lžíce sádla, 20 dkg cukru, 3 žloutky, 5 – 7 dkg kvasnic, sůl, asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů, mléko dle potřeby   

Náplň: strouhaná mrkev asi 1,5 kg, ¼ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 50 celých nebo rozemletých fenyklů. 

Dusíme na 10 dkg másla 5 – 10 minut. Udušenou mrkev necháme vychladit. Zůstane-li v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slijeme. Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkví. Na plech dáváme řídce, aby se bochánky nespekly – podle velikosti plechu 3 až 4 nebo 4 až 5. Podmastíme, pak lehce zmáčkneme, okraje pomastíme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem. Upečené a vychladlé mrkvánky potřeme na posypaném vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem (aby neztékalo) a hojně posypeme moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.  Z tohoto množství je asi padesát mrkvánků – podle velikosti i více. 

Štítky pouť, Polná, mrkvance, tradice, mrkev, cukr, Kraj Vysočina, okres Jihlava, FC Strání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECEPT: Polná se chystá na tradiční pouť. Na mnoha místech po roce zavoní mrkvance | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.