Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jste nepřizpůsobiví? Pak máte do brněnské kavárny vstup zakázán

Majiteli brněnské kavárny Café Chat Noir došla s problémovými návštěvníky trpělivost a rozhodl se zakázat vstup všem "nepřizpůsobivým." Když se jedna ze zákaznic kavárny rozhodla o tomto informovat organizaci Hate Free, která usiluje o život bez násilí a nenávisti, strhla se na sociálních sítích nevídaná přestřelka.

„Dnes jsme s několika kamarády byli v kavárně Chat Noir v Brně. Všude měli rezervačky, ale zároveň tvrdili, že si můžeme sednout kam chceme. Bylo to divné, tak jsem se optala o co jde. Servírka pronesla: 'To je kvůli cigánům, oni sem začali poslední dobou chodit.' Zvedli jsme se a na protest odešli," napsala na facebooku organizace Hate Free Petra Němcová s dodatkem, že „Pokud u Chat Noir mají problém pustit dovnitř cigány jsou u mě rasisitický podnik, do kterého už nevkročím."

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Němcová si hraje na Šabatovou, ale v komunikaci moc vynikat nebude, když si nezjistí okolnosti na místě a místo toho utíka na fejsbůk napsat článeček aby utržila par bezcenných lajků. Ale až ji jednou v nějaké kavárně cigánky vyberou kabelku, když si odskočí na wécko, třeba se probudí, " napsal uživatel Mara Zugarek.

S reakcí na množící se příspěvky na toto téma přispěchal i majitel kavárny, který se na facebooku snažil rozhodnutí o zákazu odůvodnit.

„Vážení hosté kavárny Café Chat Noir,děkujeme velice za Vaše názory ať jsou již pozitivní či negativní. Myslím si,že mohu reagovat na text slečny Němcové,ale nestojí nám za ztrátu našeho času. Tato slečna si může jako svobodný občan otevřít svoji kavárnu a obsluhovat koho si přeje. V naší kavárně se snažíme o maximální kvalitu,čistotu a spokojenost především těch co si našich služeb váží. Shrnuto a podtrženo - zákaz konzumace vlastních nápojů a potravin v kavárně stejně jako na zahrádce kavárny CAFÉ CHAT NOIR. NEPŘÍZPUSOBIVÝM VSTUP ZAKÁZÁN. Takže slečno jen doufám,že Vy i Vám podobní naši kavárnu budete doživotně sabotovat. Spokojenost pak bude jistě na obou stranách."

Na facebooku se pak strhla debata, v níž své podpůrce našly obě strany.

„Chodím kolem vaší kavárny poměrně často, ale ještě nikdy jsem nezavítal. Nyní je čas na změnu - dobré nápady se mají podporovat. Na viděnou," napsal uživatel Květoslav Vocásek. „Přijde k nám do obchodu cigán, co se neumí chovat a dělá bordel. Vyhodím ho. Znamená to že jsem rasista? Děláte si ze mě pr*el nebo co? Lidi, proberte se," navázal Jiří Mrázek.

„Někteří lidé totiž umí jen urážet a nenávidět. Pokud tomu tak skutečně je, je jednání majitele podniku protizákonné. Měli jsme dojem, že se na této stránce dodržování zákonů ČR dožadujete. Najednou to nevadí," napsali v reakci na diskuzi administrátoři facebookové stránky Hate Free Culture.  „Určitě by stálo za to, aby si kavárna vytvořila transparentní popis chování, které je pro kulturu kavárny nepřizpůsobivé, " poznamenal uživatel Jan Fukala.

Podle posledního příspěvku nakonec majitel kavárny ale přece jen trochu povolil. „Nepřízbusobivý host, ať už je psáno jakkoli, není použito proti Romům, ale proti těm, kteří nepřízpusobivým chováním narušují klid a pohodu v naší kavárně," uzavřel Fukala.

Napsal: Ondřej Král

Štítky kavárna, HateFree Culture, Petra Němcová, Facebook, Brno, Jiří Mrázek, Ondřej Král, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jste nepřizpůsobiví? Pak máte do brněnské kavárny vstup zakázán | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.