Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česko budou ohrožovat i nevojenská rizika

Česko se bude muset v příštích letech v otázce bezpečnosti vypořádat kromě vojenských i s nevojenskými riziky. Připravit se musí na nebezpečí spojené s migrací, demografií nebo se změnami klimatu. V rozhovoru to řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Za dvě hlavní vojenské hrozby považuje "asertivní" politiku Ruska a rozmach islámského extremismu.

„Bezpečnostní rizika v tom širším slova smyslu, nejenom tedy ta obranná rizika, se dotýkají řady oblastí. A z toho ta konkrétní vojenská ohrožení jsou spíše v menšině," poznamenal Pavel. Bezpečnostních rizik je podle něj více a souvisí jak s ekonomickou a sociální situací v Evropě i za jejími hranicemi, tak i s klimatickými podmínkami, případným nedostatkem vody a potravin a z toho vyplývajícími migračními vlnami. „Část těchto problémů se již projevuje delší dobu na zvýšené migraci především do jižní Evropy, ale následně i do dalších států," podotkl generál.

„Svou bezpečnostní dimenzi bude mít i určitá demografická hrozba, tedy rozdílný vývoj v růstu populace u evropských národů a u přistěhovaleckých menšin, z nichž většina už má po několik generací občanství," řekl Pavel. Poměr mezi "původními" obyvateli a přistěhovalci se podle něj bude měnit. "A bude s sebou přinášet celou řadu rizik i bezpečnostních, pokud ta situace nebude zvládaná od počátku velice citlivě a rozumně," dodal.

Za vojenská rizika končící náčelník generálního štábu označil zejména "hodně sebevědomou a hodně asertivní" politiku ruského vedení. Ta podle něj zatím nemá jasně definovaný cíl, protože z vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina vyplývá, že chce Rusku vrátit jeho důležitost a hrdost, ale neříká, kam až je odhodlán k dosažení tohoto cíle zajít. „Důraz na budování schopností ruských ozbrojených sil, způsob jejich použití v posledních několika letech vyvolává obavy a samozřejmě by bylo velice krátkozraké tuto hrozbu zlehčovat, případně se snažit ji banalizovat jako okrajovou, která nemá na nás přímý bezpečnostní vliv," upozornil Pavel.

Jako druhou hlavní hrozbu vidí rozmach islámského extremismu, který v současné době zosobňuje takzvaný Islámský stát. Jeho vliv se začíná projevovat nejenom na území vyhlášeného chalífátu na území severního Iráku a východu Sýrie, v řadě islámských zemí od severní Afriky až po Afghánistán, ale i v zemích Evropy.

„Máme už řadu konkrétních případů, kdy minimálně jedinci a malé skupiny byli inspirováni ideologií Islámského státu. To jsou věci, se kterými budeme muset zcela vážně počítat i my, protože rozhodně jich nejsme ušetřeni. A to, že se u nás zatím nic nestalo, a buďme za to rádi, to neznamená, že jsme těchto hrozeb ušetřeni do budoucna," zdůraznil Pavel.

Další možné hrozby pro bezpečnost Česka podle něj budou vyplývat z dalšího vývoje Česka, Evropy a světa. „Ale zatím se nedá příliš optimisticky očekávat, že by vývoj v nejbližších letech směřoval ke klidu, stabilitě a celkové prosperitě. Spíše se ukazuje celá řada znepokojivých trendů, na které bychom měli být připraveni reagovat," poznamenal.

Zdroj: ČTK

Foto: wikipedia.org

Štítky bezpečnost, vojsko, armáda, Petr, Pavel, Česko, Petr Pavel, Rusko, Evropa, Islámský stát, Vladimir Vladimirovič Putin, Afghánistán, Irák, Sýrie, Severní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko budou ohrožovat i nevojenská rizika | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.