Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KOMENTÁŘ: V prvním kole prezidentských voleb nedošlo k překvapení

Po poměrně dlouhé době se nekonalo velké překvapení a předvolební výzkumy se nemýlily, respektive správně odhadly kandidáty postupující do druhého kola. Ve druhém kole se střetnou Miloš Zeman s Jiřím Drahošem.

K jistému posunu došlo až na dalších místech, kdy oproti očekávání třetí neskončil Michal Horáček, ale Pavel Fischer. Slušný výsledek zaznamenal také Marek Hilšer, naopak volby skončilíy neúspěchem pro ostatní kandidáty.

Kromě Prahy získal ve všech ostatních volebních krajích největší podporu Miloš Zeman, nejvíce získal v Moravskoslezském kraji, kde získal skoro 50 % hlasů. Ale ani v Praze nebyl rozdíl mezi oběma kandidáty zas až tak vysoký, Miloš Zeman v hlavním městě skončil druhý v přibližně stejném odstupu, jako byl jeho celostátní náskok.

Druhé kolo bude pravděpodobně z větší části jen o jednom kandidátovi, a to Miloši Zemanovi, respektive názoru voličů na něj. Nedá se příliš čekat, že by Miloš Zeman získal větší množství voličů poražených kandidátů, ale Jiří Drahoš musí naprostou většinu z nich přesvědčit, aby ho volili, pokud chce vyhrát. Dají se tedy očekávat apely typu „kdo nevolí Drahoše, volí Zemana“.

Ze strany Zemanových příznivci se dají očekávat osobní útoky na Jiřího Drahoše, jako byl například v roce 2013 lživý inzerát v Blesku. V kuloárech se o připravované kampani proti Drahošovi intenzivně diskutuje. Co se týče poražených kandidátů, někteří z nich již vyjádřili podporu Jiřímu Drahošovi a on i ve svém včerejším odpoledním prohlášení zmínil, že tuto podporu na základě výroků protikandidátů v debatách očekává.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Praha, Michal Horáček, Marek Hilšer, Pavel Fischer, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: V prvním kole prezidentských voleb nedošlo k překvapení | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.