Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vratislav Kulhánek má poslaneckou podporu pro kandidaturu na prezidenta

Mezi účastníky lednových prezidentských voleb se zařadí i bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek, který měl svoji kandidaturu oznámit na ministerstvu vnitra už minulý týden. K dispozoci má Kulhánek podpisy od třiadvaceti poslanců a 35 tisíc podpisů od voličů.

Kulhánek řekl, že ministerstvu vnitra předal kandidátní listinu podepsanou dvaceti poslanci, v záloze má připraveny další tři podpisy. Podpořili ho prý poslanci z pěti až šesti stran. Shánět bude i další poslanecké podpisy. „Mám signály, že se další poslanci k tomu připojí, byť to není nezbytně nutné, protože já si myslím, že i ta politická podpora hraje poměrně důležitou roli,“ poznamenal. Do konce října by také chtěl sehnat 50 tisíc voličských podpisů. „I když je nepotřebujeme, reprezentuje to určitou podporu,“ řekl.

Pokud by byl zvolen, chtěl by, aby Česká republika hrála v Evropské unii důraznější roli. „Kromě toho bych chtěl, aby pro cizí státníky bylo ctí přijmout českého prezidenta, a nebylo třeba, abych se jim vnucoval,“ poznamenal. Za další prioritu označil dodržování ústavy a ústavních zvyklostí. Dále by chtěl, aby se více mluvilo o lidech, kteří společnost živí, „kteří ráno v šest stojí u píchaček, kteří vědí, co je to třísměnný provoz“. Slíbil podporu sportu a výchově mládeže ke sportu.

Kulhánek chce v kampani objíždět především továrny, chystá billboardovou kampaň. Počítá s rozpočtem v rozsahu asi šesti nebo sedmi milionů korun.

Uchazeči o účast v lednových prezidentských volbách se musí prokázat podpisy 50 tisíc občanů, deseti senátorů nebo dvaceti poslanců. Hranici občanských podpisů už překročili současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Senátorské podpisy sehnali bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera. Kubera ale svou kandidaturu dosud nepotvrdil. O Hrad se díky dvaadvaceti poslaneckým podpisům bude ucházet také prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Kulhánek řekl, že úlohu prezidenta považuje spíše za reprezentativní. Kdyby byl bývalý šéf mladoboleslavské automobilky na Pražský hrad zvolen, neuděloval by milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním. Na zahraniční cesty by chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Zemanovi, kterého považuje za největšího soupeře, vystavil za část působení na Hradě trojku, za další „tučnou čtyřku“.

Zapojení do struktur Evropské unie a NATO považuje za samozřejmé, i když vztah k Evropské komisi má negativní. Evropská unie podle něj dělá chyby, ale účast v ní považuje za nejlepší variantu. Byl by pro zahájení příprav na zavedení eura.

Foto Pavel Kacerovský | Zdroj ČTK

Štítky prezidentské volby, kandidatura, Vratislav Kulhánek, Ministerstvo vnitra České republiky, Evropská unie, Miloš Zeman, Jaroslav Kubera, Pražský hrad, NATO, Jiří Drahoš, Česko, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislav Kulhánek má poslaneckou podporu pro kandidaturu na prezidenta | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.