Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Masarykově náměstí je ke zhlédnutí výstava o jihlavských panelácích

Od 5. dubna do 19. června se na Masarykově náměstí (v blízkosti obchodního domu Prior) v Jihlavě v představí exteriérová výstava Příběh paneláku v Kraji Vysočina. Přibližuje historii a současnost vybraných panelových sídlišť v Jihlavě a ve Žďáru nad Sázavou.

Tato expozice, volně přístupná široké veřejnosti na Masarykově náměstí u obchodního domu Prior, je osmou výstavou z putovního cyklu věnovaného vybraným panelovým sídlištím v jednotlivých krajích České republiky.

„Rádi bychom ukázali, že všechna sídliště nejsou stejná, že to nutně nemusejí být monotónní shluky krabic vyprojektované anonymním týmem v projekčním ústavu,“ vysvětluje hlavní autorka projektu Lucie Skřivánková (Zadražilová) z Uměleckoprůmyslového musea v Praze. „Panelová sídliště mají svou minulost, přítomnost a v mnoha případech i rozvojový potenciál a pro své obyvatele představují domov. Bylo by proto chybou zavírat oči před osobitostí řady z nich a nechat se ovlivnit jednostrannými odsudky,“ dodává. V kraji Vysočina žije v panelových domech 16 % obyvatel, paneláky nicméně tvoří pouze 2,7 % obydlených domů v kraji.

Nejvýznamnějším architektem jihlavských sídlišť byl Zdeněk Gryc

Exteriérová výstava návštěvníky seznamuje se třemi panelovými sídlišti přímo v krajském městě a jedním ve Žďáru nad Sázavou. Jihlavské Sídliště I z 50. let tvoří typizované zděné domy a jeho urbanismus vychází z kombinace funkcionalismu a socialistického realismu.

Výstavba zděných bytových domů a typových rodinných domků na Sídlišti II v Jihlavě byla na konci 50. let pozastavena jako neefektivní. Přesto bylo v roce 1961 bylo dokončení sídliště svěřeno architektu Zdeňku Grycovi, který upřednostnil panelovou technologii, změnil rozvržení i počet bytových domů a prosadil probarvování panelů v nedaleké panelárně. Součástí sídliště je také atypický objekt nákupního centra.

Projekt největšího jihlavského sídliště Březinovy Sady pro zhruba třináct tisíc lidí vznikal od druhé poloviny 60. let a jeho realizace probíhala během dalších dvou dekád. Autor Zdeněk Gryc usiloval o ideál bydlení v zeleni, narazil však na řadu realizačních obtíží, zapříčiněných mimo jiné stále se stupňujícím tlakem na ekonomičnost výstavby. Přesto se mu podařilo vytvořit celek přirovnávaný svými kvalitami k brněnské Lesné.


Grantový úkol Panelová sídliště v České republice jako součást městského životního prostředí: Zhodnocení a prezentace jejich obytného potenciálu je pětiletým výzkumným a výstavním projektem, na kterém spolupracují téměř dvě desítky historiků architektury, urbanistů, památkářů, demografů a dalších odborníků z muzejních i akademických pracovišť. Odborným garantem je historik umění profesor Rostislav Švácha, institucionálně projekt zaštiťuje Uměleckoprůmyslové museum v Praze. Ministerstvo kultury ČR projekt podporuje v rámci grantového programu výzkumu a vývoje národní kulturní identity (NAKI).

Výstava o panelových domech v Jihlavě

Středa, 6. dubna 2016, 08:47

Výstava o panelových domech v Jihlavě
Výstava o panelových domech v Jihlavě

Zdroj www.panelaci.cz

Štítky panelový dům, výstava, Jihlava, sídliště, projekt, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, Česko, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Rostislav Švácha, Ministerstvo kultury České republiky, obchodní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Masarykově náměstí je ke zhlédnutí výstava o jihlavských panelácích | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.