Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Adventní program v Jihlavě zaplní i radnici. Jarmark na náměstí začne za dva týdny

Adventní program v Jihlavě se kromě náměstí bude odehrávat také v gotické síni radnice. Vánoční jarmark začne 3. prosince, denně by tam mělo být okolo 50 prodejců. Město je vybírá tak, aby byl sortiment zboží různorodý. Chybět nebudou vánoční dekorace ani horké nápoje, trdelníky a jiné občerstvení.

Zájemců o stánkový prodej je dostatek, řekl ČTK mluvčí radnice Radek Tulis. Program a trhy chystá před Vánoci tradičně více měst v kraji.

„Novinkou Jihlavských Vánoc jsou kulturní programy, které se budou na Masarykově náměstí odehrávat vždy od úterý do neděle v odpoledních hodinách,“ uvedl Tulis. Vystupovat budou kapely i divadla. Dojde i na osvědčené akce jako Mikuláš, Česko zpívá koledy či vyhlášení výsledků soutěže o nejhezčí vánoční stromeček. V gotické síni radnice mimo jiné vystoupí operní pěvci Gabriela Beňačková a Jakub Pustina.

Jarmark na náměstí bude od 3. do 23. prosince. Město nabízí čtyři desítky dřevěných prodejních domečků, prodejci mohou přijet i s vlastními stánky.  Cena pronájmu stánku se liší i s ohledem na spotřebu elektřiny a délku prodeje; s rostoucím počtem dnů nájem klesá. „Například prodejce občerstvení zaplatí za 21 dní ve velkém dřevěném stánku 10 500 korun, prodejce keramiky v malém stánku 5250 korun,“ uvedl Tulis.

Tradiční horácké Vánoce 

V Třebíči se první rozsvícení vánočního stromu uskuteční 3. prosince.  Vánoční trhy s kulturním programem budou na centrálním Karlově náměstí od 15. prosince. Zamluvené jsou všechny velké prodejní stánky, jichž městské kulturní středisko nabízí dvě desítky. Méně je zatím rozebráno menších stánků, jichž je rovněž 20, řekla ČTK ředitelka kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Podle ní to může souviset s tím, že drobní prodejci omezili činnost po zavedení elektronické evidence tržeb.

Nájem velkého stánku v Třebíči trhovce stojí 500 korun na den, za malý platí 300 korun. Lidé na náměstí najdou řemeslné výrobky i občerstvení.  Sortiment organizátoři omezují, jen když se sejde více obchodníků se stejnou nabídkou. To se netýká prodejců občerstvení, kteří jsou na rozlehlém náměstí potřeba ve větším počtu.

Ve Žďáru nad Sázavou není trh součástí adventního programu města. „Jedná se o ryze komerční záležitost, byť s množstvím vánočního sortimentu,“ uvedl mluvčí města Jakub Axman. Zatímco v létě byl zájem prodejců nižší, na zimní trh přišlo téměř o polovinu více přihlášek, než je kapacita žďárského náměstí. Za metr čtvereční trhovci platí 100 korun na den. Městose snaží dát přednost prodejcům vánočního zboží. „Ovšem pouze těmito prodejci bychom náměstí nezaplnili, takže nebude chybět ani textil a podobné spotřební zboží,“ uvedl mluvčí.

Kulturní program Žďáru nad Sázavou během adventu nabízí mimo jiné výstavu připomínající tradiční horácké Vánoce, slavnost světla ke svátku svaté Lucie na Zelené hoře a 19. prosince na náměstí hru o narození Ježíše s živým betlémem.

Autoři | Foto Lukáš Březina

Štítky advent, radnice, jarmark, program, Vánoce, Jihlava, Gabriela Beňačková, Česko, Jaromíra Hanáčková, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Svatá Lucie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní program v Jihlavě zaplní i radnici. Jarmark na náměstí začne za dva týdny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.