Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavské muzeum vystaví ze svých sbírek cizokrajné suvenýry. Vůbec poprvé v historii

Na 170 zajímavých cizokrajných exponátů ze svých sbírek představí jihlavské Muzeum Vysočiny na výstavě s názvem Z dálek do muzea. Suvenýry pocházejí převážně z dobrodružných cest v 19. století, pocházejí z Číny, Japonska či Malajsie, téměř dvě třetiny jsou ze Šalamounových ostrovů. Sbírkové předměty opatřené doprovodnými texty ještě nikdy nebyly vystaveny, řekla kurátorka výstavy Ingrid Kotenová.

Většinu z vystavených věcí přivezl v roce 1905 jihlavský rodák Richard Deutsch, který sloužil u rakousko-uherského válečného námořnictva.  Nejstarší exponáty z Egypta pocházejí z roku 1897, muzeu je věnoval jeden z jihlavských drožkařů. „Je mezi nimi například nejméně 2000 let starý fragment kartonáže, které se pokládaly na mumie, nebo hrobové figurky. Ty se dávaly mrtvému do hrobu a měly za úkol za nebožtíka pracovat, zatímco on odpočívá,“ řekla Kotenová. Návštěvníci uvidí také ozdoby, zbraně a další předměty používané domorodci ze Šalamounových ostrovů.

Cizokrajné předměty ze sbírek muzea budou vystaveny poprvé v historii. Podle Kotenové vystavuje Muzeum Vysočiny exponáty ze svých depozitářů už podruhé. Před dvěma lety muzeum nabídlo návštěvníkům výstavu daguerotypií, v podobném trendu chce pokračovat i v budoucnu. 

Výstava cizokrajných předmětů z muzejních sbírek začne 7. prosince, potrvá do konce ledna.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Muzeum Vysočiny, sbírka, exponáty, historie, exotika, muzeum, výstava, exponát, Muzeum Vysočiny Jihlava, Šalamounovy ostrovy, Japonsko, Čína, Malajsie, Richard Deutsch, Egypt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské muzeum vystaví ze svých sbírek cizokrajné suvenýry. Vůbec poprvé v historii | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.