Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích chystá obnovu expozic. Za sedmnáct milionů

Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích má v plánu obnovit expozice. Na záměr s náklady skoro 17 milionů korun požádá o dotaci v evropském programu IROP. Když uspěje, začne na změnách pracovat v příštím roce. Projektem se zabývala krajská rada, řekl novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Peníze podle Novotného muzeum potřebuje na nové expozice, mobiliář, zatemňování, audiovizuální techniku, restaurování vybraných sbírkových předmětů a podobně.

Muzeum má své expozice ve dvou objektech, v Masných krámech a na zámku, podle vedoucího muzea Petra Beránka byly vytvářeny postupně od 80. let minulého století. Díky naplánovaným změnám by měly být atraktivnější pro návštěvníky. Pokud muzeum uspěje v evropských fondech, měly by být práce prováděny od příštího roku do roku 2020.

Budova bývalých Masných krámů obsahuje připomínky venkovských řemesel. V jednotlivých dílnách jsou k vidění nástroje a výrobky sítařů, barvířů, hrnčířů, kamnářů, kolářů, kovářů, podkovářů, přadláků lnu, sedlářů, ševců a řezníků. Výstavní prostory v části zámku jsou zaměřené na řemeslníky působící ve městech. Moravskobudějovické muzeum spadá pod správu Muzea Vysočiny v Třebíči. Roční návštěvnost se nyní pohybuje kolem 5 tisíc lidí.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky muzeum, obnova, výstava, řemesla, dotace, řemeslo, Moravské Budějovice, Vladimír Novotný, ČSSD, Petr Beránek, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích chystá obnovu expozic. Za sedmnáct milionů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.