Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní Ji.hlava nabídne dokument s živou hudbou nebo třeba tvůrčí dílny pro filmaře

Ji.hlava Academy, přednáška hudebního skladatele z Islandu Jóhanna Jóhannssona, slavný oscarový dokumentarista Marcel Ophuls, jenž si převezme Cenu za přínos světové kinematografii. Nejen to jsou lákadla letošního 21. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Ji.hlava, který bude krajské město hostit ve dnech 24. – 29. října.

Pro všechny, kteří posouvají hranice vizuálního stylu, autorského přístupu nebo diváckého vnímání, bude letos poprvé spuštěna vzdělávací a networkingovovou platformu Ji.hlava Academy. Bude tvůrčí laboratoří pro režiséry, kameramany, střihače, producenty, vizuální umělce, ale i filmové a umělecké kritiky a festivalové dramaturgy, a to po dobu čtyř dnů.

Zájemcům na Ji.hlava Academy bude přednášet třeba Ital Luciano Barisone, Fred Kelemen z Maďarska nebo Rakušanka Anja Salomonowitz.  Dobrou zprávou je, že pilotní ročník je zdarma, přihlásit se je možné do 25. září.

Autorem letošní festivalové znělky je vyhlášený islandský hudební skladatel a experimentální filmový režisér Jóhann Jóhannsson, který má za sebou mimo jiné soundtracky k oceňovaným snímkům Teorie všeho (2014), Sicario (2015) nebo Příchozí (2016). Uvedený skladatel  vystoupí na letošní Ji.hlavě hned v několika rolích. Vedle přednášky o filmové hudbě uvede vlastní dokument Konec léta (2015), který osobně doprovodí živou hudbou.

Dalším známým hostem letošního ročníku bude slavný oscarový dokumentarista Marcel Ophuls. Festival uvede jeho klasické snímky jako Lítost a soucit (1969) nebo Hotel Konečná stanice(1988), ale i málo známou analýzu mnichovské dohody Mnichov aneb Mír pro naši dobu(1967). Marcel Ophuls převezme Cenu za přínos světové kinematografii v rámci závěrečného ceremoniálu 28. října, tři dny před režisérovými 90. narozeninami.

 

Foto Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava | Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Štítky MFDF, dokument, festival, JI.hlava, program, Marcel Ophüls, Island, přednáška, dokumentární film, Fred Kelemen, Anja Salomonowitz, filmař, Jóhann Jóhannsson, Luciano, Maďarsko, hudební skladatel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Ji.hlava nabídne dokument s živou hudbou nebo třeba tvůrčí dílny pro filmaře | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.