Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavský festival dokumentů ocení režiséra Ophülse a ukáže nový dokument Třeštíkové

Německý režisér Marcel Ophüls převezme na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě osobně Cenu za přínos světové kinematografii. Dokumentaristka Helena Třeštíková uvede ve světové premiéře časosběrný dokument Manželské etudy po 35 letech. Znělku letošního festivalu vyrobil hollywoodský skladatel a experimentální filmař Jóhann Jóhannsson. Diváci uvidí také historicky dosud největší přehlídku tchajwanského dokumentu, v tiskové zprávě oznámila mluvčí festivalu Veronika Bröcknerová.

Ophüls ve svém díle zkoumá krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody.  Festival uvede jeho klasické snímky jako Lítost a soucit nebo Hotel Konečná stanice, ale i málo známou analýzu mnichovské dohody Mnichov aneb Mír pro naši dobu z roku 1967. Jeho filmy byly oceněny mimo jiné na festivalech v Cannes a Berlíně. „Prvního listopadu oslaví pan režisér 90. narozeniny, naplánovali jsme malou oslavu,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Autor znělky, islandský hudební skladatel a filmový režisér Jóhann Jóhannsson, vystoupí na festivalu hned v několika rolích. Vedle přednášky o filmové hudbě uvede vlastní dokument Konec léta, který osobně doprovodí živou hudbou. Třeštíková označila Manželské etudy po 35 letech za svůj celoživotní projekt. „Jsem s těmi šesti dvojicemi v kontaktu už přes 35 let. Stali se součástí mého života - a já jejich,“ uvedla režisérka. Při uvedení nových dílů filmových „etud“ bude pokřtěn knižní rozhovor Sběrná kniha, který s Třeštíkovou vedl publicista Pavel Kosatík.

Historicky dosud největší přehlídka tchajwanského dokumentu ve světě bude v Jihlavě rozdělena do několika bloků. Budou věnovány městským a venkovským impresím, sondám do intimních sfér člověka nebo různým podobám politicky a sociálně angažované audiovizuality. „Setkala jsem se u Tchajwanců s nadšením a radostí, že někdo v Evropě má zájem o jejich filmový dokument,“ řekla dramaturgyně této sekce Andrea Slováková.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů se letos uskuteční v Jihlavě od 24. do 29. října. Filmové projekce 21. ročníku se budou stejně jako loni odehrávat na osmi místech, jedno z nich bude opět v Třešti. Festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě.

Autoři | Foto Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Štítky MFDF, dokument, festival, Helena Třeštíková, režisér, dokumentární film, Jóhann Jóhannsson, Jihlava, Marcel Ophüls, Mnichovská dohoda, Filmový festival v Cannes, Marek Hovorka, Mnichov, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský festival dokumentů ocení režiséra Ophülse a ukáže nový dokument Třeštíkové | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.