Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hradě v Ledči se připravuje expozice historických hodin ze soukromých sbírek

V opravených prostorách jižního křídla hradu v Ledči nad Sázavou se 1. června otevře stálá výstava historických hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout na 150 kusů nejrůznějších druhů historických stolních, nástěnných i sloupových hodin vyrobených od renesance po 19. století. Exponáty pocházejí ze soukromých sbírek, řekl kastelán Luděk Šíma.

„Jedná se o stálou výstavu, historické hodiny by tady měly být minimálně dvě desetiletí. Je to nejrozsáhlejší sbírka historických hodin na Vysočině a patří mezi nejvýznamnější v České republice,“ řekl Šíma.

Expozici lidé najdou v nově opravených prostorách jižního hradního křídla.  Čtyři místnosti, kde budou hodiny vystaveny, se opravovaly restaurátorským způsobem, ve dvou z nich se podařilo obnovit historickou renesanční výmalbu. Obnova teď čeká další tři místnosti. Tam by se podle Šímy měly v příštím roce objevit další historické hodiny, které expozici rozšíří.

Kromě expozice hodin se na ledečském hradě od poloviny června otevře také Muzeum Jaroslava Foglara. V šesti výstavních místnostech lidé najdou spisovatelovy fotografie z nejrůznějších životních období, časopisy, knihy a tábornické potřeby. „Chceme prezentovat také skauting na Ledečsku,“ řekl Šíma. Muzeum se otevře 15. června.

Na hradě dále pokračují opravy vstupního kamenného mostu pocházejícího z roku 1838. Dělníci pracují na obnově spodku mostu, práce neomezují vstup návštěvníkům. Oprava potrvá dva roky. Celkové náklady dosáhnou přibližně pěti milionů korun. Pro letošek má správa hradu na tuto akcí slíbenou dotaci z ministerstva kultury a od kraje.

Původně gotický hrad v Ledči nad Sázavou prošel několika stavebními úpravami, v roce 1879 ho poškodil požár. Záchranné práce začaly v roce 2000, kdy dominantu města ze tří čtvrtin převzala radnice. Zbývající díl má ledečská firma Kovofiniš.

 Ledečský hrad se řadí mezi nejstarší šlechtické hrady v Čechách a je jediným dochovaným hradem středního Posázaví.

Autoři | Foto cestovanipocesku.cz

Štítky hrad, Ledeč nad Sázavou, soukromá sbírka, výstava, Česko, renesance, purkrabí, exponát, Kraj Vysočina, Muzeum Jaroslava Foglara, Ministerstvo kultury České republiky, Kovofiniš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě v Ledči se připravuje expozice historických hodin ze soukromých sbírek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.