Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo uvede v sobotu premiéru Shakespearovy tragédie Romeo a Julie

Již tuto sobotu uvede jihlavské Horácké divadlo premiéru klasického milostného příběhu Williama Shakespeara Romeo a Julie. Režie této slavné milostné tragédie se v dramaturgii Barbory Jandové ujal hostující Pavel Šimák.

Titulní role nabídl Danielu Ondráčkovi a Vladimíře Čapkové. Šimák je také autorem inscenační úpravy. Využil při tom překladu Josefa Topola.

V současné sezoně, kdy Horácké divadlo slaví 75. výročí své existence a jejímž hlavním motivem je heslo Tady a teď, má uvedení slavného titulu podle Jandové své hluboké opodstatnění. „Vedle poselství o velké lásce jde také o ohromující aktuálnost Shakespearovy hry,“ uvedla dramaturgyně Barbora Jandová.

Podle Šimáka inscenace hledá v příběhu současné lidi. „Budeme hrát o tom, co se stane, když rodiče nevnímají své děti, když rezignují na snahu porozumět jejich světu,“ řekl Šimák. Režijnímu záměru odpovídá i metaforická scéna hostujícího Pavla Boráka s prvky opuštěného dětského hřiště. Nadčasové kostýmy navrhla hostující Hana Kubešová.

Rodiče Romea Monteka ztvární Lucie Sobotková a Milan Šindelář v alternaci se Zdeňkem Dryšlem. Roli otce Kapuleta svěřil režisér Petru Soumarovi, jeho ženu bude hrát Marta Dřímal Ondráčková. Původní hudbu k představení složil a s herci nastudoval hostující Roman Zach, souboje nacvičil Pavel Konvalina.

Svou nejslavnější tragédii napsal jedenatřicetiletý Shakespeare v roce 1595. Na jevišti Horáckého divadla se objeví už popáté. Diváci ji měli možnost vidět v letech 1954, 1964, 1982 a naposledy v roce 2002 v režii Michaela Junáška.

Premiéra odstartuje na Velké scéně Horáckého divadla v sobotu 31. října od 19 hodin.

Foto: www.hdj.cz

Zdroj ČTK

Štítky divadlo, William Shakespeare, Romeo a Julie, premiéra, Josef Topol, Hana Kvapilová, Roman Zach, Marta Ondráčková, Romeo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo uvede v sobotu premiéru Shakespearovy tragédie Romeo a Julie | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.