Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská výstava představí výtvarná díla bratrů Foersterových. Doplní ji koncert a čtení z knihy

Převážně výtvarné práce skladatele a hudebního publicisty Josefa Bohuslava Foerstera a jeho bratra Viktora, malíře a mozaikáře, uvidí návštěvníci výstavy, kterou připravuje Dům Gustava Mahlera v Jihlavě. Exponáty pocházejí ze soukromé sbírky z Vysočiny a ze sbírek Českého muzea hudby v Praze. Kolekci doplní artefakty spojené s hudebním a literárním životem Josefa Bohuslava a jeho manželky Berty, vynikající operní pěvkyně přelomu 19. a 20. století.

„Soubor děl pochází převážně z pozůstalosti Foersterovy rodiny a mnohé z obrazů i autentických předmětů dosud nebyly na veřejnosti vystaveny,“ řekl ČTK kurátor výstavy Zdeněk Geist. Výstava začne 16. května, potrvá do 27.  června.

Výstava s názvem Bratři Foersterovi - umělci tónu, slova i palety představí oba tvůrce jako muže širších uměleckých zájmů i nadání. Josefa Bohuslava Foerstera nejen jako komponistu a autora libret, ale rovněž jako zdatného malíře. Jeho obrazy tak budou vystaveny spolu s díly Viktora Foerstera, absolventa Akademie výtvarných umění v Praze, skvělého portrétisty a malíře krajin i náboženských motivů. Připomenuta bude i role Viktora Foerstera jako zakladatele mozaikářské školy v Praze z počátku 20. století.

Lidé mezi exponáty uvidí předměty z pražské vily J. B. Foerstera, jež používal pro svou uměleckou činnost - malířský stojan, paletu či křeslo, v němž odpočíval. Ojedinělý je vějíř jeho manželky Berty nesoucí podpisy mnoha osobností hudebního a kulturního světa přelomu století, včetně rodinného přítele Gustava Mahlera. 

Organizátoři výstavy v Domě Gustava Mahlera připravili doprovodný program.  Ve spolupráci s festivalem Mahler Jihlava - Hudba tisíců zazní 1. června v gotické síni jihlavské radnice mimo jiné Foersterův smyčcový kvartet. Během koncertu se veřejnost možná vůbec poprvé seznámí se skladatelovou intimní lyrikou. V Café Gustav Mahler se 8. června uskuteční čtení z Foersterových pamětí líčících setkání a přátelský vztah s Gustavem Mahlerem v Hamburku.

Autoři | Foto Facebook: Dům Gustava Mahlera

Štítky Josef Bohuslav Foerster, výstava, malíř, Viktor Foerster, koncert, Dům Gustava Mahlera, Praha, Gustav Mahler, Jihlava, Kraj Vysočina, České muzeum hudby, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská výstava představí výtvarná díla bratrů Foersterových. Doplní ji koncert a čtení z knihy | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.