Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská galerie chystá výstavu současné polské malby. Potrvá do 4. června

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě připravuje výstavu současné polské malby. Obrazy ze svých sbírek zapůjčila Galeria Bielska BWA. Výstava s názvem Na druhé straně zrcadla začne 27. dubna, potrvá do 4. června. Mezi desítkami obrazů je zařazena i videoinstalace Slavomira Rumiaka jako protipól tradiční malby na plátně, oznámila kurátorka Agata Smalcerzová.

Galerie v Bielsku-Biale je známá svým zaměřením na malbu zejména proto, že je pořadatelem bienále Bielska Jesieň věnovaného tomuto uměleckému oboru.  „Díky tradici trvající od roku 1962 mohou návštěvníci každé dva roky sledovat, jak vypadá současná polská malba,“ uvedla kurátorka.

Několik děl na jihlavské výstavě rozvíjí hlavní téma, které jednak odkazuje ke knize Lewise Carrolla Za zrcadlem a s čím se tam Alenka setkala, a jejím surrealistickým referencím, ale také ke koncepci zrcadla jako symbolického portrétu či autoportrétu. „Také prezentace umění v sousední zemi je pohledem z druhé strany, zkouškou porozumění a poznání věcí, kterými se obvykle zabývají mladí lidé,“ míní Smalcerzová. Autoři vystavených děl jsou s výjimkou několika starších narozeni v 70., 80. a 90. letech minulého století.

Vystavené obrazy se podle kurátorky věnují tématům jako tělo, pocity, pohlaví, rituál, tvorba, transcendence nebo vesmír. Většina z nich jsou figurální malby, návštěvníci však mezi nimi najdou také abstraktní díla.

Autoři | Foto Oblastní galerie Vysočiny Jihlava

Štítky výstava, zrcadlo, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, galerie, Lewis Carroll

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská galerie chystá výstavu současné polské malby. Potrvá do 4. června | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.