Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Folkové prázdniny letos přijede například Aneta Langerová, Iva Bittová nebo Ivan Hlas

Na 32. ročníku festivalu Folkové prázdniny na zámku v Náměšti nad Oslavou letos uslyší návštěvníci vedle zahraničních hvězd například Ivu Bittovou nebo Anetu Langerovou. Lidé se mohou těšit také na Katku García, Vladimíra Mišíka a Ivana Hlase nebo skupiny Jablkoň a Malina Brothers, sdělil dramaturg festivalu Michael Schmidt.

Folkové prázdniny se uskuteční na zámku v Náměšti nad Oslavou 22. až 29.  července. Festival podle organizátorů divákům nabídne opět řadu výjimečných a v České republice poprvé vystupujících umělců z celého světa. Program zahrne to nejzajímavější z world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Důležitou součástí festivalu zůstává moravská tradiční hudba a domácí písničkářská scéna.

Mezi vrcholná díla houslistky a zpěvačky Ivy Bittové patří podle Schmidta akustické dvojalbum Bílé inferno z roku 1997, zachycující tvůrčí spolupráci s kytaristou Vladimírem Václavkem. V Náměšti by Bittová měla uvést vedle starších skladeb i novinky z alba At Home. Doprovodí ji skupina Čikori.

Zpěvačka Aneta Langerová je podle Schmidta umělecky nezaměnitelná výjimečným hlasem, přemýšlivými texty a autorstvím nadgenerační hudby stranící se plytkosti a nadbíhání většinovému vkusu. Rockové písničkářství na Folkových prázdninách předvedou na jednom pódiu Vladimír Mišík a Ivan Hlas. Skupina Jablkoň představí na náměšťském zámku písně z nového alba Vykolejená. Zpěvačka Katka García se připojí ke koncertu skupiny Malina Brothers.

Divadelní den, výstavy a happeningy

Mezi nejvýznamnější zahraniční hosty letošního ročníku mezinárodního multižánrového festivalu Folkové prázdniny budou patřit hvězdy skandinávské akustické hudby vycházející z tradičních kořenů, dánské skupiny Nordens Tone a Dreamer‘s Circus.

Festival nabídne také Divadelní den, výtvarné a hudební dílny, řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů. Opět se uskuteční odborné kolokvium Od folkloru k world music - návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců.

Motto letošního ročníku zní O snech a snílcích. „Budeme vybírat muzikanty, kteří si vysnili svou hudbu coby skladatelé nebo interpreti a postupují k těmto snům a touhám. Budeme vybírat i ty, kteří přímo se sny jako tématem pracují jako s jistou imaginací a představou,“ uvedl už dříve Schmidt.

Autoři | Foto www.m-grafoman.cz

Štítky Iva Bittová, festival, Aneta Langerová, Ivan Hlas, Michael Schmidt, zámek, Vladimír Mišík, Náměšť nad Oslavou, Jablkoň, hudba, Vladimír Václavek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Folkové prázdniny letos přijede například Aneta Langerová, Iva Bittová nebo Ivan Hlas | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.