Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj Vysočina má tři další kulturní památky. U dalších pěti objektů probíhá řízení

Secesní vodojem ve Skorkově na Havlíčkobrodsku, bývalý panský špýchar v Krucemburku na Havlíčkobrosku a sklepení v Želetavě na Třebíčsku byly v prvním čtvrtletí letošního roku prohlášeny za kulturní památky v Kraji Vysočina, dnes řekla mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Ilona Ampapová. Na Vysočině se počet nemovitých kulturních památek blíží třem tisícovkám.

„V současné době probíhá řízení o prohlášení kulturní památkou u dalších pěti objektů. Lze předpokládat, že během roku přibudou další návrhy a budou probíhat další řízení,“ řekla Ampapová. Návrh na prohlášení kulturní památkou může podle ní podat majitel, veřejnost, NPÚ a další subjekty. Ministerstvo kultury pak zváží, zda na základě podnětu zahájí řízení.

Secesní vodojem obecního gravitačního vodovodu ve Skorkově byl postaven roku 1912 pro zásobování obce pitnou vodou z přírodního zdroje. „Plně funkční technická památka se dochovala v původním stavu bez větších úprav.  Má přes svůj industriální charakter značnou estetickou hodnotu. Doposud slouží svému účelu a je součástí funkčního obecního vodovodu,“ uvedla ředitelka telčského NPÚ Martina Indrová.

Bývalý panský špýchar v Krucemburku z druhé poloviny 17. století patří mezi nejstarší budovy v obci. Dokumentuje vývoj původně solitérní stavby vyvíjející se až k její industriální funkci. Hodnotu stavby zvyšuje urbanistický kontext daný sousedstvím architektonicky významných vil Bílé od Václava Roštlapila a Červené od Josefa Gočára.

Neudržované sklepy 

Sklepení v Želetavě je součástí památky tvrze Starý hrad, který sloužil od roku 1568 jako významný panský pivovar. Starý hrad byl zapsán jako památka už v roce 1968. Sklepení k němu historicky i funkčně přináleží. Sklepy jsou situovány ve stráni, léta nebyly udržovány. Vstup do objektu je uzavřen mříží, která zde byla instalována před několika lety.

Kromě 2974 nemovitých kulturních památek, z toho 16 národních kulturních památek, se na území Kraje Vysočina nacházejí tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna.

Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je zapsáno historické jádro Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči. Počet památek UNESCO je v Kraji Vysočina nejvyšší v ČR.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky Kraj Vysočina, kulturní památka, Národní památkový ústav, Krucemburk, Želetava, Skorkov, okres Havlíčkův Brod, okres Třebíč, Ministerstvo kultury České republiky, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina má tři další kulturní památky. U dalších pěti objektů probíhá řízení | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.