Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zámek v Třebíči chystá otevření lapidária. Vznikne tak další atraktivní místo pro turisty

Kameníci v těchto dnech dokončují instalaci kamenných artefaktů v novém lapidáriu, které vzniká v bývalé ledárně třebíčského zámku. Návštěvníci v lapidáriu najdou stovku kamenných fragmentů středověkého fortifikačního systému. Mezi exponáty jsou románské vlysy typické pro baziliku, část cimbuří, ostění, sloupů a dalších prvků, které se našly při rekonstrukci zámku, řekl Milan Šťastný ze společnosti Fond Třebíč, která v bývalé ledárně zajišťovala stavební práce. Lapidárium se pro veřejnost otevře 22. dubna.

„Brokoffovy sochy mezi exponáty nejsou, ale artefakty dokládají historii zámku,“ řekl s nadsázkou Šťastný. Na několika panelech lidé získají informace o historii ledárny a souvisejících úpravách zámeckého příkopu. Exponáty by měly dotvářet mapování historie celého zámeckého areálu.

Sklepní prostory nacházející se před vstupem na zámecké nádvoří podle Šťastného sloužily pravděpodobně až do konce první světové války jako skladiště ledu. „Poté tam byl sklad brambor, střelnice Lidových milicí a nakonec bývalá lednice sloužila jako azyl pro narkomany,“ řekl Šťastný.

Slavnostní otevření lapidária bude spojeno s jarní zámeckou slavností na nádvoří. Bude zaměřena na historii a folklor. „V kočáru taženém koňmi přijede hraběnka, která se zúčastní otevření lapidária,“ řekla zastupitelka a ředitelka Městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč). Díky zpřístupnění zámeckého příkopu a bývalé ledárny přibude v Třebíči další turisticky atraktivní místo.

Bývalá ledárna a její okolí prošlo loni stavebními úpravami, které vedly ke zpřístupnění zámeckého příkopu. Stavební práce zhruba za šest milionů korun zahrnuly vyčištění příkopu, probourání zdi ve směru od Žerotínova náměstí k bazilice sv. Prokopa nebo vybudování cestní sítě.

Třebíčský zámek prošel v letech 2010 až 2013 rekonstrukcí a modernizací, vznikly nové expozice. Zámek je součástí areálu bývalého benediktinského kláštera s románsko-gotickou bazilikou svatého Prokopa. Bazilika byla společně s židovskou čtvrtí a židovským hřbitovem zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v roce 2003. Třebíč ročně navštíví až 35 tisíc turistů.

Autoři | Foto www.vyletnik.cz

Štítky Třebíč, zámek, bazilika, exponát, historie, Světové dědictví UNESCO, první světová válka, cimbuří, Jaromíra Hanáčková, Náměstí Míru 51, rekonstrukce, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Třebíči chystá otevření lapidária. Vznikne tak další atraktivní místo pro turisty | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.