Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První výstava zahájila provoz v nové jihlavské galerii pod širým nebem. Potrvá do června

Dvanáct obrazů namalovaných na netradičních materiálech si ode dneška mohou prohlédnout návštěvníci nové originální galerie Nonstrop v Jihlavě. Autorem obrazů je Ivo Návrat, telčský akademický malíř a učitel na Střední umělecké škole grafické v Jihlavě. Galerie pod širým nebem vznikla v nejužší jihlavské ulici Malá Lazebnická.

Výstava, která potrvá do června, nese název Sloužím vlajce.

„Obrazy jsou tematicky zaměřeny na lásku v úrovni fyzické, duševní i duchovní. Úrovně jsou vyznačené také instalací děl,“ řekl kurátor Vít Kraus. Umístění výtvarných prací v prostoru umožní závěsný systém.

Nová galerie určená pro soudobou výtvarnou tvorbu vznikla ve spolupráci radnice, Oblastní galerie Vysočiny a základní umělecké školy.  Provozovatelem bude město. Podle mluvčího radnice Radka Tulise by měl výběr exponátů odpovídat netradičnímu výstavnímu prostoru se středověkým půdorysem. „Je to nový způsob, jak veřejnosti přiblížit umění. Ulička, která byla desítky let uzavřena, je už několik let průchozí a dnes navíc ožívá tímto způsobem,“ řekl Tulis. Roční náklady na provoz podle něj dosáhnou 80 tisíc korun.

„Cílem je inspirovat veřejnost, která by třeba do galerie nevyrazila, samozřejmě ozdobit ten prostor a vést určitý dialog skrze ta díla,“ uvedl Kraus ke vzniku netradiční galerie. Otevřená by měla být i v zimě. „Je to oblast neprobádaná, ale pokusíme se o to,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Nejužší ulice Jihlavy bude galerií pod širým nebem. Ponese název Nonstrop 

Výstavy se budou střídat po třech měsících. Vystavená díla by podle Krause do budoucna měla odpovídat jejich umístění v exteriéru, a měla by být odolná povětrnostním vlivům. „Nebo budou z tohoto hlediska citlivější díla umístěná na několika velkých nástěnkách,“ uvedl Kraus. Výstava Sloužím vlajce potrvá do června, kdy ji vystřídají instalace Antonína Jiráta.  Výstavy bude vybírat odborná komise z projektů předložených na základě otevřené výzvy umělců.

Nejužší místo Malé Lazebnické ulice měří 180 centimetrů, podle Tulise jde údajně o třetí nejužší ulici v České republice. Ulička se zachovanými členitými fasádami historických domů spojuje hlavní Masarykovo náměstí s prostorem u kostela svatého Jakuba. Několik desítek let byla uzavřena. Radnice ji upravila a otevřela v roce 2012 po rekonstrukci budov sloužících základní umělecké škole.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky galerie, Jihlava, výstava, akademický malíř, Nová galerie, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První výstava zahájila provoz v nové jihlavské galerii pod širým nebem. Potrvá do června | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.