Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradozámecká noc letos začne na zámku v Náměšti. Lidé zažijí netradiční prohlídky

Celorepublikové slavnostní zahájení akce Hradozámecká noc, která nabídne netradiční prohlídky památek, se letos uskuteční na zámku v Náměšti nad Oslavou. Akce bude na Vysočině Roku renesanční šlechty. Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) na Vysočině zahájí novou sezonu 1. dubna. Pro návštěvníky se otevřou brány zámků v Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicích nad Rokytnou a Telči a také hradu Lipnice, dnes řekl ředitel českobudějovického pracoviště NPÚ Petr Pavelec.

Lidé si během dubna budou moci projít prohlídkové trasy o sobotách a nedělích, jen zámek Telč bude mít v dubnu otevřeno každý den kromě pondělí.  Během Velikonoc mají všechny objekty otevřeno na Velký pátek i Velikonoční pondělí. „V Jaroměřicích nad Rokytnou začnou přípravy na oslavy Velikonoc již v pátek 7. dubna, kdy na zámku pořádáme Moravské pašije,“ uvedl kastelán Radim Petr. Renesanční sály na zámku v Telči budou od středy 12.  dubna do Velikonočního pondělí vyzdobeny květinami a velikonočními dekoracemi. O Bílé sobotě bude na nádvoří jarmark s tvořivými dílnami a vystoupením folklórního souboru.

NPÚ bude letos pokračovat v projektu Po stopách šlechtických rodů. Po úspěšném Lucemburském roku a oslavách výročí narození Karla IV. přichází Rok renesanční šlechty. „Na vybraných památkách po celé republice budou probíhat výstavy a doprovodné programy zaměřené na renesanci. Projekt byl zahájen výstavou na Pražském hradě Mars a Venuše,“ uvedl Pavelec.

Součástí Roku renesanční šlechty bude právě i Hradozámecká noc. Slavnostní celorepublikové zahájení akce se koná na náměšťském zámku 26. srpna.  „Návštěvníci se mohou těšit například na mimořádně otevřenou oratoř zámecké kaple s výstavou šestidílné Bible kralické,“ řekl náměšťský kastelán Marek Buš.

Hrad Lipnice se k Roku renesanční šlechty připojí symbolicky vyvěšením hradní vlajky starého italského rodu de la Torre neboli pánů z Thurnu.  „Thurnové ve druhé polovině 16. století oblékli středověký hrad do renesančního kabátu,“ připomněl kastelán Marek Hanzlík.

Na zámku v Telči zase lidé uvidí v červnu výstavu renesančních květinových vazeb. O prázdninách budou na zámku kostýmované prohlídky renesančních sálů pro děti s názvem Z Itálie do Telče aneb Po stopách kavalíra.

NPÚ chce letos veřejnosti také připomenout význam krajiny. Na zámku v Jaroměřicích bude v květnu výstava Proměny zámeckého areálu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Výstava Telč v průběhu staletí seznámí v červenci a srpnu návštěvníky zámku s historickým vývojem telčského panství od poloviny 17.  století do roku 1945.

Autoři | Foto www.zamek-namest.cz

Štítky zámky, Náměšť, Jaroměřice, Telč, Lipnice, památky, Hradozámecká noc, zámek, Národní památkový ústav, Náměšť nad Oslavou, šlechta, Kraj Vysočina, Jaroměřice nad Rokytnou, Velikonoce, výstava, Velikonoční pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradozámecká noc letos začne na zámku v Náměšti. Lidé zažijí netradiční prohlídky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.