Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo zahájí novou sezonu Zapomenutým světlem Jakuba Demla

Novou 78. sezonu zahájí Horácké divadlo v Jihlavě 9. září dramatizací díla Jakuba Demla Zapomenuté světlo v režii hostujícího Matěje Růžičky. Dramaturgický plán, který dnes divadlo představilo, nabídne divákům pod jednotícím mottem Sdílení na velké scéně šest premiér. Nová sezona bude podle uměleckého vedoucího divadla Pavla Šimáka první, na které se bude cele podílet nové vedení Horáckého divadla. Projeví se to na výběru her a také režisérů.

„Vedle klasických titulů nabídne divadlo svým divákům také tituly autorské, které nebyly primárně určeny pro divadlo a které si režiséři sami upravují ke scénickému ztvárnění,“ řekl Šimák novinářům.

Druhou premiérou sezony bude 7. října Černá komedie britského dramatika Petera Shaffera, jejíž režie se ujal Pavel Šimák. Premiéru inscenace Bůh je žena, jejíž autor Jan Kačena čerpal z několika literárních pramenů, uvidí diváci v režii hostující Kateřiny Loly Lolyové 2. prosince. Zástupcem divadelní klasiky bude premiéra tragikomedie Antona Pavloviče Čechova Racek. Se souborem ji nastuduje hostující režisérka Iveta Ditte Jurčová. Premiéra se uskuteční 10. února 2018.

Klasický román Oscara Wildea Obraz Doriana Graye zdramatizuje a zrežíruje Pavel Šimák, premiéra bude 7. dubna 2018. Poslední premiérou nové sezony na velké scéně bude 5. května zpracování životní anabáze básníka Jana Zahradníčka autorky Alžběty Kubíčkové, kterou bude režírovat hostující Michal Skočovský.

Dramaturgický plán příští sezony je podle Šimáka v souladu s požadavky na moderní, živé divadlo, jehož potenciál je tvořit a reflektovat ve „vlastní režii“ témata, která jsou blízká tvůrcům i divákům. „Ať už jde o příběhy vyrůstající přímo z paměti a kořenů ‚drsné Vysočiny‘ či příběhy obecné lidské platnosti. V sezoně Sdílení chceme dát prostor tak velkým prožitkům, jako je vcítění či sounáležitost,“ dodal Šimák.

Na malé scéně Horáckého divadla by diváci v příští divadelní sezoně měli zhlédnout tři premiéry. Konkrétní tituly zatím divadlo hledá, žánrově by však mělo nabídnout komedii, dokumentární drama a pohádku.

Autoři | Foto Horácké divadlo Jihlava

Štítky divadlo, Jakub Deml, Zapomenuté světlo, premiéra, Jihlava, Peter Shaffer, Anton Pavlovič Čechov, Jan Kačena, Oscar Wilde, Dorian Gray, Jan Zahradníček, Alžběta Michalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo zahájí novou sezonu Zapomenutým světlem Jakuba Demla | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.