Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina letos připomene barokního architekta Santiniho. Vrcholem budou slavnosti ve Žďáru

Vysočina letos připomene odkaz Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677 až 1723) při příležitosti 340. výročí jeho narození. Program se uskuteční na několika místech kraje, kde se nacházejí stavby tohoto významného barokního architekta. Vyvrcholí v září Santiniho barokními slavnostmi ve Žďáru nad Sázavou. Kraj tento projekt spolku Putování za Santinim finančně podpoří, řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

„Schválili jsme částku 200 tisíc korun na tyto aktivity,“ řekl Novotný po zasedání krajské rady. Program oslav se nebude týkat jen poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na žďárské Zelené hory, který je památkou UNESCO, ale také bývalého klášterního areálu v tomto městě, želivského premonstrátského kláštera a dalších staveb, které Santini zanechal na Vysočině, uvedl náměstek.

Projekt spolku Putování za Santinim zapadá do letošní kampaně České centrály cestovního ruchu CzechTourism zaměřené na baroko. Kostely se Santiniho autorstvím na Vysočině si den Santiniho narození, tedy 3. února, už připomněly vzpomínkovými obřady. Další program obsahuje koncerty barokní hudby, komentované prohlídky Santiniho staveb i přednášky, hlavní část se uskuteční v září v Želivě, Horní Bobrové, Zvoli a Obyčtově.

Dvoudenní Santiniho barokní slavnosti ve Žďáru nad Sázavou začnou v pátek 8. září. Uskuteční se tam mezinárodní setkání odborníků a obdivovatelů Santiniho tvorby, součástí bude kupříkladu i barokní tržiště na zámku a večerní koncert barokní hudby s barokním osvětlením na hladině Konventního rybníka.

Spolek Putování za Santinim vznikl v roce 2010 na základě společného memoranda majitelů a provozovatelů Santiniho objektů. Letošní projekt bude stát podle údajů spolku 320 tisíc korun.

 

Autoři | Foto www.fanklub.gaudiumpraha.org

Štítky Kraj Vysočina, slavnost, Žďár nad Sázavou, projekt, Vladimír Novotný, ČSSD, Světové dědictví UNESCO, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, CzechTourism, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina letos připomene barokního architekta Santiniho. Vrcholem budou slavnosti  ve Žďáru | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.