Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Horácké divadlo bude mít divadelní kavárnu a novou zkušebnu

Bývalá restaurace v patře budovy Horáckého divadla v Jihlavě by se měla změnit na divadelní zkušebnu. V divadelní pasáži by měl prostor sjednocený po ukončení nájemních smluv s několika nájemci začít sloužit jako divadelní kavárna. Návrh ředitele Horáckého divadla Ondreje Remiáše dnes schválili krajští radní. Náklady na nutné přestavby ještě nejsou vyčísleny. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) by mohly dosáhnout přibližně jednoho milionu korun.

V současné době má divadlo podle Novotného roční příjem z pronájmů kolem 350.000 korun ročně. Prostor restaurace je neobsazený. Stávající služby poskytované nájemci nepřispívají podle vedení kraje k vytváření kulturního prostředí v budově divadla a svým obsahem spíše nectí zaměření a poslání této instituce. Pronájmy prostor s prodejnou zlata, finančním poradenstvím a obchodem s oděvy by měly být ukončeny do konce roku. Následné změny by se podle Novotného mohly uskutečnit přibližně do poloviny příštího roku.

Nová divadelní kavárna by po sjednocení dílčích pronajímaných prostor do jednoho funkčního celku měla nabídnout odpovídající zázemí návštěvníkům divadla před představením i během přestávek. Současně by mohla představovat zázemí pro společenské události odpovídající potřebám Horáckého divadla. V současné době funguje kavárna v provizorních podmínkách ve vestibulu velké scény.

Změnou účelu využití bývalé restaurace získá divadlo zkušebnu. Výrazně se tak odlehčí velké scéně. Herci ve zkušebně budou moci zkoušet dialogy nebo jednotlivé scény, pro něž není potřeba velký prostor. Uvolněné prostory bývalé přípravny jídla by mohly být využity jako sklad fundusu.

Horácké divadlo v Jihlavě je jedinou profesionální scénou na Vysočině. Jeho zřizovatelem je Kraj Vysočina. Náklady na provoz v roce 2014 dosáhly 38,5 milionu korun. Do Horáckého divadla loni přišlo téměř 54.700 diváků, to je o 4300 víc než v roce 2013. Průměrná návštěvnost loni v Horáckém divadle dosáhla 92 procent kapacity.

Zdroj: ČTK

 

 

Štítky divadlo, kavárna, restaurace, Vladimír Novotný, Jihlava, ČSSD, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo bude mít divadelní kavárnu a novou zkušebnu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.