Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Živý betlém v Měříně nabídl příběh o narození Ježíše Krista. Přišly tři tisíce diváků

Téměř tři tisíce lidí na Štědrý den sledovaly na prostranství u kostela v Měříně na Žďársku tradiční biblický příběh o narození Ježíše Krista. Představení se uskutečnilo už potřinácté. S více než sedmi desítkami amatérských herců účinkovali také dva velbloudi, dva koně, holoubek, ovce a oslík. Stádo oveček hlídal spolu s pastýři ovčácký pes. Ježíška v kolébce představovala půlroční holčička. Diváky provázel dějem vypravěč.

Představení sledovalo možná o něco méně diváků než loni, kdy však o Vánocích panovalo lepší počasí. Podle Terezy Motyčkové z pořádajícího spolku Rybníkáři a přátelé pravděpodobně hlavně přespolní diváci měli obavy z hrozící ledovky na silnicích.

„Letos jsme jako každoročně opět přepsali scénář. Od loňska nám výrazně přibylo mladých a nadšených herců. Děti chodí od mala s rodiči a nakonec skončí v představení taky. Ještě víc lidí, kteří nejsou přímo vidět, se podílelo na organizaci a přípravách,“ řekla ČTK Motyčková.

Představení doprovodila autorská hudba místního muzikanta a skladatele Petra Koženého, který připravil nové písně například pro Josefa a Marii, archanděla Gabriela, krále Baltazara či Herodova vojáka. Představitelka Ježíška vyjádřila svou nespokojenost s tím, že nemohla z jesliček dobře sledovat průběh představení, hlasitým brekem. Ustal až poté, kdy jí ostatní herci upravili výhled.

Diváci sledovali představení na mobilních tribunách. Jejich počet je stejný jako loni, nové by se podle Motyčkové už nikam nevešly. „Scéna stojí na stejném místě, máme ale nové kulisy,“ dodala Motyčková. Diváci letos nedostali od účinkujících žádný upomínkový předmět, organizátoři prý šetří na jubilejní 15. ročník.

Náklady na oblíbenou akci se podle Motyčkové se zájmem diváků zvyšují, letos dosáhly přibližně 250 tisíc korun. Spolek, který v Měříně připravuje i maškarní průvody, sportovní turnaje a další společenské akce, je uhradí z dobrovolného vstupného, z příspěvků sponzorů a dotací městyse a Kraje Vysočina. „Měřínský živý betlém patří k největším podobným akcím v republice,“ je přesvědčená Motyčková.

Autoři | Foto Facebook: Měřínský živý betlém

Štítky představení, Ježíš Kristus, Měřín, herec, živý betlém, Ježíšek, Štědrý den, okres Žďár nad Sázavou, kostel, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živý betlém v Měříně nabídl příběh o narození Ježíše Krista. Přišly tři tisíce diváků | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.