Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní vánoční výstava ve Svratce se bude věnovat bruslení, lyžování a sáňkování

Městské muzeum ve Svratce na Žďársku připravuje tradiční vánoční výstavu, která bude letos věnována zimním sportům. Uspořádá ji ve spolupráci s muzei ve Skutči a Novém Městě na Moravě, které zapůjčí některé exponáty. Lidé na výstavě najdou řadu dobových sportovních potřeb i bohatý obrazový doprovod. Výstava začne 26. prosince, potrvá do 30. prosince. Muzeum očekává tradičně několik stovek návštěvníků. ČTK to dnes řekl vedoucí muzea Martin Mudroch.

Výstava se bude týkat převážně sportů, které jsou pro Vysočinu typické, jako je bruslení, lyžování nebo sáňkování. „Dotkneme se i rychlobruslení, které má tradici přímo ve Svratce,“ řekl Mudroch.

Mezi desítkami exponátů budou například hokejové hole od svratecké firmy Swerd. Firma má dlouholetou tradici, v minulosti vyráběla slavné hole značky Vítěz, s nimiž hráli hokejoví reprezentanti. „Některé vystavené hokejky budou s podpisy tehdejších reprezentantů,“ uvedl Mudroch. Ze skutečského muzea bude na výstavě kolekce bruslí i lyžařských bot značky Botas. Další exponáty připomenou výrobu lyží na Vysočině, zastoupena bude slavná novoměstská značka Slonek nebo svratecká rodinná firma Rekord.

„Dominantou výstavy s názvem Zimní radovánky by měly být řiditelné sáně s volantem pro osm až devět dětí od svratecké firmy Ehrenberger,“ řekl Mudroch. Kromě sportovních potřeb najdou návštěvníci na výstavě spoustu fotografií, historických reklam nebo například dobových vosků na lyže.  Stříbrnou medaili ze zimní olympiády v Sarajevu z roku 1984 včetně lyží a dresu muzeu na výstavu zapůjčila lyžařská reprezentantka Dagmar Švubová.  „Jednáme ještě o některých dalších exponátech,“ dodal Mudroch.

Městské muzeum ve Svratce uspořádá vánoční výstavu už počtrnácté.  Každoročně na ni přijdou stovky lidí. Výstavy se tematicky vždy alespoň okrajově dotýkají Vánoc. V minulých letech uspořádalo muzeum například výstavu betlémů, vánočních ozdob, hraček nebo formiček a vykrajovaček, které byly tradičním výrobkem svratecké firmy Mars. Návštěvnicky nejúspěšnější byla výstava v roce 2013 věnovaná čokoládovým dobrotám.  „Přišlo kolem 1500 lidí, což už bylo na hraně kapacity,“ dodal Mudroch.

Autoři | Foto www.jablonec.online.cz

Štítky výstava, muzeum, Svratka, exponát, okres Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Skuteč, Kraj Vysočina, Zimní olympijské hry, BOTAS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní vánoční výstava ve Svratce se bude věnovat bruslení, lyžování a sáňkování | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.