Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MFDF 2016: V kostele Povýšení sv. Kříže se bude dnes zdarma promítat a diskutovat

V rámci letošního MFDF Ji.hlava připravil projekt KineDok pro všechny fanoušky autorského dokumentu, alternativní distribuce a site-specific projekcí opravdovou lahůdku. 26. října od 18.00 si budete moci vychutnat úspěšný film Dominový efekt o strastech jednoho roztomilého páru - patriotického abchazského ministra sportu a jeho ruské ženy.

Nezávislost země se však zdá být stejně v nedohlednu jako utišení hysterické a navíc těhotné operní divy. Co přinese mistrovství světa v Dominu, pořádané za účelem zviditelnění milované vlasti? To se dozvíte v neobvyklém promítacím sále, kterým se pro tento večer stane krásný jihlavský kostel Povýšení sv. Kříže. Po projekci si o filmu můžete popovídat s odborníkem na Abcházii Milanem Štefancem a dát si k tomu sklenku něčeho dobrého pro zahřátí.

Mezinárodní projekt KineDok promítá letos na 40 místech po celé ČR a šesti dalších evropských zemích celkem 15 autorských dokumentů ze střední a východní Evropy. Na příští rok připravuje nových filmů dokonce 16 a nová promítací místa se stále přidávají – kluby, muzea, kavárny, galerie, školy… zkrátka prostory, které osvobodí filmy z tradičních kinosálů. „Smyslem KineDoku je propojit komunitu filmových tvůrců a fanoušků dokumentárního žánru skrze projekce oceňovaných snímků a neformálních debat v netradičních prostorách,“ říká manažerka projektu KineDok Jana Ripplová a dodává: „Děkujeme moc panu faráři, že nám umožnil rozšířit KineDoková místa o překrásný jihlavský kostel z poloviny 13. století, který je výjimečný i tím, že je jednou z prvních ryze gotických staveb na našem území. Doufáme, že si diváci projekci užijí!“  

Neobvyklé místo není jedinou přidanou hodnotou projekce. Klíčovou součásti projektu je také nabídka doprovodného programu – v tomto případě diskuse se specialistou na Abcházii a okolní země Milanem Štefancem z hnutí Nesehnutí, které podporuje občanské a grassroots iniciativy. V Abcházii pomáhá lidem zakládat tato sdružení, která pomáhají postavit na nohy zemi, jejíž vláda selhává i v těch úplně základních oblastech a sociálních službách, jako je lékařská péče, vzdělávání, ženská práva a svobody apod. Ze své poslední cesty do Abcházie se vrátil před necelým měsícem, a divákům tak jistě představí aktuální situaci a možná i naději na změnu.

Program dalších projekcí KineDoku, kterých do konce roku zbývá ještě přes 50, můžete najít jak na webu kinedok.net, tak na facebooku festivalu, kam mohou podle slov organizátorů psát všichni, kdo by měli zájem promítat ve svých vlastních i oblíbených cizích prostorech, a šířit tak zájem o dokument.

Další články k festivalu dokumentů čtěte ZDE

Tisková zpráva

Štítky kostel, film, projekt, Abcházie, Česko, Facebook, Střední a východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: V kostele Povýšení sv. Kříže se bude dnes zdarma promítat a diskutovat | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.