Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní ročník knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě navštívilo více než 16 tisíc lidí

Více než 16 tisíc lidí se zúčastnilo letošního 26. ročníku Podzimního knižního veletrhu, který včera skončil v Havlíčkově Brodě. Naplnila se tak očekávání organizátorů. Největší zájem vzbudila přednáška anglisty Martina Hilského nebo autogramiáda Zdeňka Svěráka. Příští ročník se bude konat od 20. do 21. října 2017. ČTK to řekla ředitelka veletrhu spisovatelka Markéta Hejkalová.

Novinkou byl autorský prodej autorů PEN klubu. Dvoudenního veletrhu se zúčastnilo 165 vystavovatelů a téměř 150 spisovatelů, ilustrátorů a překladatelů. Na veletrh také dorazili Michal Viewegh, Ivan Kraus, Ivan Klíma či Václav Větvička. „Při přednášce Ivana Hilského byla trojnásobně překonána kapacita sálku. Pro Svěrákův podpis si přišlo okolo 500 lidí,“ uvedla Hejkalová.

Autoři PEN klubu prodávali své knihy na vlastním stánku. Výtěžek z prodeje ve výši pomůže vězněným spisovatelům. „Vybraná částka není příliš vysoká, ale jednalo se o začátek, který navíc slouží k informování a upozornění na tento palčivý problém,“ řekla Hejkalová.

ČTĚTE TAKÉ: V Havlíčkově Brodě dnes startuje 26. ročník Podzimního knižního veletrhu 

Součástí doprovodného programu byly tradiční besedy s autory, autorská čtení, představení knižních novinek, přednášky a výstavy. Většina doprovodných akcí vycházela z motta letošního veletrhu, jímž jsou úvodní slova české hymny: Kde domov můj. Podle Hejkalové nemá motto přímo odkazovat na českou hymnu, ale upozornit na knihy, které se zamýšlejí nad tím, co je to vlastně náš domov a co je česká národní identita.

Jednu z řady knižních novinek nabídla například Knihovna Václava Havla. Šlo o knihu Zápisky obviněného, což je Havlův deník z roku 1977 z jeho prvního delšího pobytu ve vězení. Na knižním veletrhu se představil také Institut Václava Klause. Kromě řady textů bývalého prezidenta nabídl i knihy jeho spolupracovníků. Úplnou novinkou byl sborník s názvem Vzestup a pád české pravice, obsahující i historické dokumentární texty vznikající od počátku 90. let.

Autoři | Foto www.veletrh.hejkal.cz

Štítky Havlíčkův Brod, veletrh, přednáška, knižní veletrh, Markéta Hejkalová, Zdeněk Svěrák, Martin Hilský, kniha, Podzimní knižní veletrh, Michal Viewegh, Ivan Klíma, Ivan Kraus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní ročník knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě navštívilo více než 16 tisíc lidí | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.