Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrad Kámen otevře své zahrady

Hrad Kámen se vloni poprvé připojil k celoevropské akci Víkend otevřených zahrad, a protože tato aktivita zaznamenala velký ohlas ze strany návštěvníků, otevře i letos své zahrady, a to 13. a 14. června 2015. „V parku je nyní dokončována revitalizace. Po oba víkendové dny vždy v 11 a 14 hod. proběhnou komentované prohlídky zaměřené na historii i současný stav více než hektarového parku, který je především pozoruhodný svým skalním útvarem. Opomenuta nebude ani jeho fauna a flóra,“ uvedla Marie Kružíková, radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Dále je pro návštěvníky připraven poutavý program v podobě znalostního kvízu, malířské dílny a květinových vazeb v interiérech hradu. K vidění bude i výkresová dokumentace revitalizace a historické fotografie. Park bude veřejnosti otevřen od 10 do 17 hod.

Park hradu je nyní ve stavu, který odpovídá požadavkům současného návštěvnického provozu. Celková rozloha areálu parku i se stavbami je cca 1,5 ha. Existence hradu je písemně doložena už z roku 1316. Původně gotický hrad byl několikrát přestavován a měnila se i tvář hradního okolí. Po zrušení rozsáhlého systému hradeb vznikla klasicistní zahrada doplněná o romantizující prvky. Zajímavé je alpinium umístěné na kamenném masivu. V parku, který je společně s hradem kulturní památkou, je poměrně široké spektrum rostlin včetně citlivějších magnólií a cesmín. Neobyčejnou atmosféru navozují i vzrostlé památné stromy Kámenský cypřišek a Hradní buk a okrasné keře, jejichž počet byl letos navýšen o téměř 500 nově vysazených dřevin.

Tradice otevírání zahrad veřejnosti „Open Garden & Squares Weekend“ vznikla ve Velké Británii a koná se vždy během druhého červnového víkendu, kdy krásné počasí láká k prohlídkám zahrad. Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o bohatství zahradní a krajinářské architektury a oživit zájem lidí o tyto plochy, které jsou primárně pro veřejnost určené, ačkoliv některé bývají běžně nepřístupné. V České republice se do projektu zapojují i běžně navštěvovaná místa, ovšem s doplňkovým programem koncipovaným pro tuto ojedinělou akci. A proto i Muzeum Vysočiny Pelhřimov, které je správcem Hradu Kámen, připravilo pro návštěvníky netradiční program. Všichni příchozí budou mít jedinečnou možnost seznámit se s průběhem revitalizace parku, která je realizována za finanční podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí z evropských fondů a ze Státního fondu životního prostředí České republiky.

Zdroj: Kraj Vysočina
Foto: wikimedia.org

Štítky hrad, zahrada, revitalizace, Marie Kružíková, Kraj Vysočina, kultura, památková péče, cestovní ruch, Státní fond životního prostředí, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Velká Británie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kámen otevře své zahrady | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.