Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na letošním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě se představí 163 nakladatelství

Na letošní 26. ročník Podzimního knižního veletrhu, který se uskuteční 14. a 15. října v Havlíčkově Brodě, se stejně jako loni přihlásilo 163 vystavovatelů. Řada z nich se na veletrh pravidelně vrací, ale každý rok přibývá několik nových a zajímavých nakladatelství a projektů. Součástí doprovodného programu budou tradičně besedy s autory, autorská čtení, představení knižních novinek, přednášky a výstavy.

Většina akcí doprovodného programu vychází z motta letošního veletrhu, jímž jsou úvodní slova české hymny: Kde domov můj. „Záměrem není přímo odkazovat na českou hymnu, ale upozornit na knihy, které se zamýšlejí nad tím, co je to vlastně náš domov, co je česká národní identita, o které se tolik mluví v souvislosti s migrační krizí,“ řekla dnes novinářům ředitelka veletrhu, spisovatelka a nakladatelka Markéta Hejkalová.

Takovou roli podle ní plní překvapivě mnoho knih. Mezi nimi například dílo Miloše Doležala Krok do tmavé noci zabývající se osudem umučeného číhošťského faráře Josefa Toufara nebo kniha Aleše Palána Ratajský les vycházející z událostí 50. let minulého století. „Jiří Padevět představí knihu o prvním poválečném létě s názvem Krvavé léto, která také neukazuje ten náš domov v úplně ideálním světle,“ dodala Hejkalová.

Návštěvníkům veletrhu se letos poprvé představí například nakladatelství Littera Silesia, Limonádový Joe, Nezávislý podmelechovský spolek, Institut Václava Klause či Echo 24.cz. Dvě nakladatelství se zabývají knihami pro ty, kdo se bojí matematiky: MatfyzPress a Matika pro spolužáky.

Veletrh podpoří známé osobnosti  

V doprovodném programu vystoupí při čteních, besedách a autogramiádách téměř 150 spisovatelů, překladatelů, ilustrátorů a dalších zajímavých lidí ze světa knih. Návštěvníci, kterých organizátoři očekávají kolem 16 tisíc, se dočkají jak tradičních hostů veletrhu, tak letos poprvé i několika píšících a kreslících celebrit. Účast přislíbili například Zdeněk Svěrák, Michal Viewegh, Martin Hilský, Ivan Kraus, Václav Klaus, Ivan Klíma, Jiří Grygar či Václav Větvička.

Kraj Vysočina, Město Havlíčkův Brod a Tiskárny Havlíčkův Brod tradičně předají ceny za nejkrásnější knihy veletrhu, Česká astronomická společnost udělí cenu Littera Astronomica za literární popularizaci astronomie.  Nejvýznamnějším odborným programem veletrhu bude 26. celostátní knihovnický akviziční seminář a setkání s bohemisty - překladateli české literatury z několika evropských zemí.

Autoři | Foto www.veletrh.hejkal.cz

Štítky veletrh, Havlíčkův Brod, kniha, knižní veletrh, domov, Markéta Hejkalová, výstava, přednáška, představení, Miloš Doležal, Josef Toufar, Václav Klaus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letošním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě se představí 163 nakladatelství | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.