Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavské muzeum vystavuje drahé kameny. Návštěvníci si je mohou dokonce osahat

V pátek 30. září se v jihlavském muzeu otevřela výstava Drahé kameny Českomoravské vrchoviny. Tajuplným třpytem skvostů, jakými jsou křišťály, ametysty, růženíny nebo vltavíny, se můžou návštěvníci nechat okouzlit v malém výstavním sále až do 27. listopadu. K vidění jsou i unikáty, které nebyly dosud nikde prezentovány. Navíc se v úterý 8. listopadu v rámci akce Týden vědy uskuteční komentovaná prohlídka a přednáška na téma drahé kameny.

„Pro Českomoravskou vrchovinu je charakteristická přírodní rozmanitost a velké naturální bohatství. Dokonce se u nás v nezvyklé míře vyskytují různé druhy drahých kamenů, ze kterých je možné vytvořit krásné šperky, což mě jako ženu samozřejmě velmi vábí. O to víc jsem potěšena, že tyto skvosty patří do krajské sbírky,“ uvedla radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Výstava všem návštěvníkům a milovníkům krásna přibližuje svět drahých kamenů vyskytujících se v oblasti Českomoravské vrchoviny, a to například zlato, křišťály, ametysty, záhnědy, růženíny, opály, vltavíny a křemeny. Expozice představuje jednotlivé typy, jejich formy výskytu, i sběrateli oblíbené lokality a zároveň nastiňuje možnosti šperkového zpracování těchto mistrovských děl přírody. Vystaveny jsou ve své surové podobě, částečně zpracované, ale i ve formě šperků a okrasných předmětů. Mezi nimi je i několik unikátů a řada vystavených kusů nebyla doposud nikdy veřejně prezentována.

Nechybí "sahací" koutek 

Muzeu Vysočiny Jihlava za podpory svého zřizovatele Kraje Vysočina se podařilo získat od dvou mezinárodně uznávaných a vášnivých sběratelů Ivana Mrázka a Luboše Rejla jejich celoživotní sbírky, a díky tomu nabývá krajská mineralogická sbírka většího renomé. Právě část těchto nových přírůstků a podklady z odborných publikací od obou autorů tvoří základ výstavy.

Ještě před uvedením drahého kamene na trh prochází většina těchto kamenů některou z rutinních úprav, jejímž výsledkem je zušlechtění drahého kamene. Mezi způsoby zušlechťování patří i barvení, a to například nevýrazných achátů. Takto je získávána i většina onyxů. Návštěvníci se mohou přijít dozvědět o broušení drahých kamenů v blízkém okolí Světlé nad Sázavou, získat informace o tom, co je označováno jako „pstruhovec“, „ozdobné kameny“ nebo „heřmanovské koule“ či o barevně atraktivním modrém mramoru z Nedvědice.

Zájemce o mineralogii zajisté nadchne možnost seznámit se s charakterem jednotlivých kamenů před tím, než se vydá na vlastní průzkum do terénu. Navíc nechybí ani koutek, kde je dotýkání se exponátů nejen povoleno, ale dokonce i žádáno.

Tisková zpráva | Foto www.m.seznamte.se

Štítky drahokam, Českomoravská vrchovina, muzeum, Marie Kružíková, Ivo Mrázek, Muzeum Vysočiny Jihlava, výstava, křišťál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské muzeum vystavuje drahé kameny. Návštěvníci si je mohou dokonce osahat | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.