Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zámku v Červené Řečici se chystá Slámování. Letošní ročník bude již dvacátý

Divadelní představení a komentované prohlídky zpestří letošní jubilejní 20. ročník Slámování na zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Třídenní akce, které se každoročně zúčastní několik stovek lidí, začne v pátek 19. srpna. Vernisáž slaměných výrobků se uskuteční v neděli odpoledne v parku na náměstí. ČTK to řekl kastelán Vladimír Vlček.

„Nechystáme prakticky žádné novinky, bude to spíš návrat k začátkům,“ řekl Vlček. Rozsáhlý doprovodný program podle něj v minulých letech poněkud zastínil vlastní Slámování, při němž lidé vyrábějí slaměné postavy, zvířata nebo nejrůznější objekty.

Během komentovaných prohlídek budou mít návštěvníci zřejmě poslední možnost vidět zámek v současném stavu. „Pokud vše dobře dopadne, měl by se zámek letos na podzim na dobu minimálně pěti let uzavřít a projde rekonstrukcí,“ řekl Vlček.

Slámování je výtvarně recesistická akce pro jednotlivce i rodiny s dětmi. V minulých letech ji pořádal Spolek na záchranu památek červenořečických, jenž se prostřednictvím Slámování snažil upozornit na havarijní stav zámku a zpřístupnit jej veřejnosti. Loni i letos pořádá Slámování zámek.

V historii Slámování vznikla neotřelá výtvarná díla, třeba socha filmového medvídka Kukyho v nadživotní velikosti. V roce 2002 jeden z účastníků vyrobil ze slámy karlínského surfaře na povodňové vlně. Náměstíčko při vernisáži zaplnily slámové bicykly, auta, kombajny, akvárium s rybami, lodě, nejroztodivnější zvířata. V dalších letech přibyl smečující volejbalista nebo třeba Socha Svobody. Při jednom z ročníků stál u přechodu pro chodce slámový slepec s holí.

Zámek v Červené Řečici je od roku 2014 národní kulturní památkou. Pokračuje jeho stavebně-historický průzkum, má opravenou část střechy nad hlavní bránou, opravují se krovy a střechy, další části se alespoň provizorně zabezpečují.

Autoři | Foto www.atlasceska.cz

Štítky zámek, Červená Řečice, Vladimír Vlček, okres Pelhřimov, Socha Svobody, vernisáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Červené Řečici se chystá Slámování. Letošní ročník bude již dvacátý | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.