Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Želivský klášter zpřístupnil chrámovou věž, lidé si mohou zkusit rozhoupat zvon

V želivském klášteře se mohou návštěvníci při víkendových prohlídkách nově podívat do jižní věže opatského chrámu a rozhoupat její zvon. Věž je vysoká 44 metrů a ukrývá působivé Santiniho schodiště. Jak dnes ČTK sdělil kněz Karol Lovaš, v létě klášter nabízí také koncerty vážné hudby a noční prohlídky pokladů z klášterního depozitáře.

Ke zpřístupnění jedné ze dvou chrámových věží premonstráti přistoupili po loňských rozsáhlých opravách kostela. „To je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli co nejvíc prostor otevřít veřejnosti,“ uvedl Lovaš. Díky opravám se chrám Narození Panny Marie přiblížil podobě, již mu při poslední přestavbě vtiskl architekt Jan Blažej Santini Aichel.

Věž je otevřena pouze o víkendech, ale kostel je volně přístupný denně. V areálu kláštera, který je národní kulturní památkou, se také pravidelně konají turistické prohlídky. V křížové chodbě konventu lidé uvidí novou dřevěnou sochu císaře Karla IV. od slovenského řezbáře Alberta Šimráka. Želivští premonstráti si letošních 700 let od narození panovníka připomínají i z toho důvodu, že jim na dva roky odpustil placení povinných dávek, když byli ve finanční tísni.

Program se bude konat každou prázdninovou sobotu. „Už tuto sobotu odpoledne zavítají do kláštera šermíři a kejklíři, kteří zpestří prohlídky a předvedou noční ohnivou show,“ uvedl Lovaš. O týden později vystoupí v kostele Muzica Florea, následovat budou klavírní duety raného romantismu.  Na čerstvě zrekonstruované chrámové varhany zahraje Josef Coufal 30.  července. Další koncerty a noční prohlídky budou v srpnu, kdy do kláštera přijede i Dismanův rozhlasový dětský soubor. Podrobnosti najdou lidé na webu.

Autoři | Foto www.mapio.net

Štítky klášter, Karol Lovaš, kostel, Jan Blažej Santini-Aichel, Svátek Narození Panny Marie, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Želivský klášter zpřístupnil chrámovou věž, lidé si mohou zkusit rozhoupat zvon | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.