Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třešťský betlém vznikající léta při Dřevořezání má po letošním ročníku přes 1000 dílů

Řezbáři, kteří se posledních 15 let pravidelně touto dobou setkávají v Třešti na Jihlavsku, už vyrobili přes 1000 figurek a dalších dílů do společného betléma. Při letošním Dřevořezání se na náměstí T.G. Masaryka u špalíků dřeva v úterý usadilo 51 tvůrců z různých míst republiky, jeden přijel ze Slovenska. Do betléma za dva sváteční dny přidali pět desítek nových výtvorů.

Společný betlém vytvářejí účastníci Dřevořezání pod taktovkou třešťského Spolku přátel betlémů. Letošní ročník se podle jeho předsedy Pavla Brychty vydařil. „Účast byla hojná, jak návštěvníků, tak řezbářů,“ řekl ČTK. Lidé sledovali, jak pod rukama řezbářů na náměstí vznikají darovníci, ovečky, ale také třeba stromy a železniční drezína.

Jde o nemalované figurky z lipového dřeva vysoké do 14 centimetrů. Pro společný betlém už řezbáři dříve zhotovili kupříkladu i mlýn, věž, domek a studnu. „Jeden rok nám třeba chyběla zvířata, tak jsme řekli, že by bylo dobré vyřezat zvířata, jeden rok bylo víc staveb. Teď už to necháváme volně,“ řekl Brychta k zadání pro řezbáře.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO A VIDEO: Dřevořezání 2016 v Třešti na Jihlavsku 

Všechny figurky jsou celoročně vystavené, ale prostor v třešťském Schumpeterově domě už rozrůstajícímu se betlému přestává stačit. „Jestli chceme pokračovat, musíme najít větší místo,“ uvedl Brychta. Náročná je podle něj také péče o společný betlém, který místní betlemáři každoročně přestavují.

Vedle malých figurek do společného betléma vznikla v minulých letech při Dřevořezání svatá rodina v nadživotní velikosti. Sochy stojí v ulici Na hrázi a návštěvníky Třeště upozorňují na dvousetletou betlemářskou tradici města. Díky letošnímu setkání řezbářů se tento betlém pod širým nebem rozroste o sochu pasáčka, přibude tam i sedící pták.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Třešť, Tomáš Garrigue Masaryk, okres Jihlava, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třešťský betlém vznikající léta při Dřevořezání má po letošním ročníku přes 1000 dílů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.