Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na konci června uvede Horácké divadlo premiéru Kocoura v botách, pohádky pro celou rodinu

Poslední premiérou letošní 76. sezóny Horáckého divadla je rodinná pohádka Kocour v botách, kterou napsal Vladimír Zajíc a s týmem Horáckého divadla právě zkouší kmenová režisérka Kateřina Dušková. Premiéra se odehraje v sobotu 25. června v 15 hodin.

Dramatizací pohádky Kocour v botách z pera francouzského klasika Charlese Perraulta (1628 – 1703) existuje celá řada. Hraje se činoherně i loutkově, známý je jistě i nejeden animovaný film.  Dramaturgie HDJ se rozhodla pro divadelní adaptaci Vladimíra Zajíce, který Kocoura v botách napsal jako divadlo na divadle.

A tak sledujeme příběh kočovné rodiny komediantů, kteří se právě vrátili ze sladké Francie k nám do Čech, vlastně se jim v životě moc nedaří, hlad a nouze je provází na každém kroku – a starý příběh o chytrém kocourovi, který svému pánovi pomohl ke štěstí (přestože na počátku vypadalo vše úplně ztraceně), se v jejich podání stává příběhem o tom, jak přežít, nevzdat se, jak se uživit a jak obstát. Příběhem o tom, že i zdánlivý outsider může ve světě těch bohatších a šťastnějších nakonec vyhrát….     

Dramaturgyně Barbora Jandová k tomu dodává: „Text Vladimíra Zajíce nás „nakopl“ a inspiroval.  Kromě toho, že hrajeme příběh o chytrosti a o tom, jak se nevzdat, i když na začátku vypadá vše úplně ztraceně, hrajeme také příběh o SETKÁNÍ kočovného a takzvaného „kamenného“ divadla, o divadle a jeho zázracích, pospolitosti a hravosti.“ 

Ke spolupráci na výpravě (scéna a kostýmy) byla přizvána Helena Štouračová, jejíž pohled na komediantský příběh a bretaňskou pohádku je pro celé představení inspirativní a klíčové.  A přestože je výprava „posbíraná“ z toho, co se ve skladu kostýmů i rekvizit našlo, půjde o pohádku výpravnou a vizuálně bohatou. Huební spolupráci má na starosti známý třešťský muzikant, saxofonista a pedagog Antonín Vidlák, který text obohatil původními dětskými francouzskými písničkami a nápěvy.

Role principála herecké trupy Legranda jako by byla napsána přímo „na tělo“ herci Jakubovi Škrdlovi, který dostal v této inscenaci za úkol také pohybovou spolupráci. Jeho komediantskou rodinu hrají zkušení improvizátoři Lukáš Matěj, Richard Vokůrka, Ondřej Šípek, spolu s Danielem Ondráčkem a Stanislavem Gerstnerem. Jedinou herečkou v Legrandově komediantské rodině je nová posila hereckého souboru Šárka Býčková, rodačka ze šumavské Sušice a letošní absolventka brněnské Divadelní fakulty JAMU, která na základě květnového konkurzu v HDJ byla přijata do souboru a hned přizvána k aktuální spolupráci na Kocourovi v botách.     

„Stejně jako v předchozích inscenacích pro děti a jejich dospělé (Vánoční punč, Autopohádky) se snažíme, aby to bavilo nejen děti, ale i nás,“ uzavírá pozvánku na premiéru režisérka Kateřina Dušková.

Foto www.psj.cz | Zdroj Horácké divadlo Jihlava

Štítky divadlo, Kocour v botách, pohádka, premiéra, rodina, Charles Perrault, Francie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konci června uvede Horácké divadlo premiéru Kocoura v botách, pohádky pro celou rodinu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.