Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Biskup Vojtěch Cikrle požehnal na žďárské Zelené hoře tři nové zvony

Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou včera brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal tři nové zvony pro kostel svatého Jana Nepomuckého. Poutnímu kostelu zvony chyběly tři čtvrtě století, původní byly zabaveny za druhé světové války. Nové zvony nesoucí jména svatých Cyrila a Metoděje, svatého Vojtěcha a svaté Zdislavy dala odlít farnost, zavěšeny budou v nejbližší době.

Zvony pro Zelenou horu, památku UNESCO, odlil loni v září ve své zvonařské dílně Petr Rudolf Manoušek. Do Žďáru nad Sázavou byly dovezeny 22. dubna. Žehnání zvonů se uskutečnilo při včerejší poutní mši konané v den svátku patrona kostela. Mše se zúčastnily stovky lidí.

Zelená hora přišla o zvony za svou skoro třistaletou existenci vícekrát. V barokním areálu, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela, původně bylo pět zvonů. Při opravách po požáru v roce 1784 ale věže nad kaplemi ambitu nebyly obnoveny v původním tvaru, a proto pak mohly být osazeny už jen tři zvony.

ČTĚTE TAKÉ: Po 75 letech se do poutního kostela na Zelené hoře ve Žďáru vrátí zvony 

Za první světové války byly zvony na Zelené hoře zrekvírovány, nové firma Manoušek odlila v roce 1926. O 15 let později byly tyto zvony zase zabaveny a přetaveny. Při přípravě na nynější odlití zvonů hodně pomohlo to, že se ke zvonům z 20. let minulého století zachovala dokumentace, včetně jejich hmotnosti a ladění, řekl dříve ČTK žďárský farář Vladimír Záleský.

Největší nový zvon, sv. Cyril a Metoděj, váží 84 kilogramů. Zavěšen bude do zvonice kostela. Zbývající dva menší zvony budou znít ve věžích ambitu.  Náklady na zvony a navazující úpravy krovů uhradí římskokatolická farnost, která se o Zelenou horu stará od srpna 2014, s pomocí darů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Vojtěch Cikrle, Žďár nad Sázavou, Cyril a Metoděj, druhá světová válka, svatý Vojtěch, Petr Rudolf Manoušek, Jan Blažej Santini-Aichel, Světové dědictví UNESCO, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskup Vojtěch Cikrle požehnal na žďárské Zelené hoře tři nové zvony | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.