Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horácké divadlo má za sebou premiéru dramatu Země je kulatá

Horácké divadlo v Jihlavě v sobotu 14. května uvedlo premiéru hry francouzského dramatika Armanda Salacroua Země je kulatá. Drama o náboženském fanatismu v překladu Evženie Janů a v úpravě a dramaturgii Kateřiny Jonášové nastudovala s herci režisérka Kateřina Dušková. V roli dominikánského řeholníka Savonaroly se divákům představil Zdeněk Stejskal.

Postavu básníka Silvia ztvárnil Richard Vokůrka, mladší dceru soukeníka Minutella Luccianu hrála Vladimíra Čapková. Scénu pro představení vytvořil hostující Michal Syrový, kostýmy jsou dílem rovněž hostujícího Tomáše Kypty. Autorem hudby je Petr Piňos. O choreografii nejen karnevalových scén se postaral Tomáš Rychetský z Národního divadla. V představení se objevily také děti z jihlavské umělecké školy v postavách vojáků Savonarolovy armády.

Hra zachycuje vrcholnou fázi renesance na konci 15. století ve Florencii v období karnevalu, kdy je v nejbohatším a nejkrásnějším evropském městě vše dovoleno. Úpadek víry a morálky využívá prorok Savonarola, který svými ohnivými vizemi získává moc a ve Florencii vyhlásí Kristovu republiku. Zázračné století končí v šedi a strachu, pálením knih a bičováním.

„První čtená zkouška poslední inscenace současné sezony, pojednávající o fanatismu a souboji tyranie a svobody, se odehrála den po teroristických útocích v Bruselu. Text, který vznikl jako autorova vzpoura vůči nástupu nacismu v roce 1938, tak nechtěně získal na bolavé aktuálnosti,“ uvedla Jonášová.

Podle Stejskala bylo ztvárnění hlavní postavy poměrně složité. Savonarola je nositelem dramatických situací, ale s dalšími postavami se vůbec nepotkává v dialogu. „Skládám doktorát z obsahového herectví v monolozích.  Savonarola ve mně probouzí démony a já cítím, že jsou v každém z nás. O to je důležitější uvědomit si, jak plíživý, nenápadný a často obalený nádhernými slovy a idejemi bývá nástup zla do našich životů,“ uvedl Stejskal.

Armand Camille Salacrou (1899 až 1989) byl významným francouzským dramatikem. Napsal přes 25 dramat. Jeho první díla byla surrealistická, postupně se přiklonil k existencionalistům, ale vyzkoušel všechny žánry včetně lechtivých komedií. Obraz pro své poselství našel ve Florentské republice, kterou zfanatizuje dominikánský mnich Savonarola. Ten je v současných historických výkladech popisován jako Hitler středověku.

Drama Země je kulatá bylo poslední premiérou současné sezony. Novou v pořadí už 77. sezonu Horáckého divadla v Jihlavě zahájí 10. září komedie Woodyho Allena Sex noci svatojánské (více čtěte zde). Dramaturgický plán nabídne divákům pod jednotícím mottem Pohledy odjinud na velké scéně šest premiér.

Autoři | Foto Viktor Kronbauer

Štítky divadlo, premiéra, Jihlava, Florencie, Adolf Hitler, Woody Allen, Armand Salacrou, představení, herec, Sex noci svatojánské, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo má za sebou premiéru dramatu Země je kulatá | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.