Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihlavě byl pokutován první klub za neoprávněné podnikání. Problémy jsou i se zákazem kouření

Obecní živnostenský úřad v Jihlavě už udělil jednomu klubu za neoprávněné podnikání pokutu několik desítek tisíc korun. Další řízení se chystá zahájit. Soukromé kluby nyní úřad kontroluje intenzivně. Zjišťuje, zda je hostinští nevyužívají k tomu, aby se vyhnuli zákonným povinnostem, mezi něž od loňského prosince patří elektronická evidence tržeb (EET) a od 31. května povinnost dodržovat zákaz kouření.

„Skutečně vznikají kluby, které se předělaly z hospody a fungují v tomto režimu, jenom tvrdí, že jsou jen pro členy,“ uvedl Kubišta. Provozovatelé klubů se na živnostenském úřadu hlásit nemusí, protože jejich činnost nemá být o podnikání. Pracovníci úřadu si ale takových míst všímají, ví o několika. „Když se objeví něco v uvozovkách nového, tak se to v nějakém čase, buď dříve nebo později, dozvíme. Dostáváme i různé podněty,“ řekl vedoucí jihlavského živonostenského úřadu Jan Kubišta.

Při kontrolách klubů úřad spolupracuje s hygieniky, podněty předává také celnímu úřadu. Minulý týden v pátek se noční kontrola jednoho klubu konala ve spolupráci se strážníky. Ředitel městské policie Jan Frenc uvedl, že tam kontrolorkám nalili, ačkoliv nejsou členkami klubu.

Provozovatelé soukromých klubů uvádějí, že příjmy, které mají, jsou členskými příspěvky. „Prokázat, jestli tam dochází k nějakému neoprávněnému podnikání, jestli ta činnost je skutečně vykonávána za účelem zisku, není úplně jednoduché,“ vysvětluje Kubišta. Podle něj je ale potřeba se tím zabývat, aby nebyli znevýhodněni podnikatelé, kteří plní dané povinnosti, což pro ně znamená větší náklady.

Jihlavským hospodám vadí více zákaz kouření

Jihlavské městské policii po zákazu kouření přibyly stížnosti na rušení nočního klidu. Hosté restaurací chodí kouřit ven a ruší obyvatele okolních bytů. V několika případech strážníky volal i personál restaurace, v níž si host zapálil cigaretu a nechtěl ji zhasnout. „Za celou dobu to bylo, myslím, tak do deseti věcí,“ uvedl Frenc.

Hospodám a restauracím podle ankety ČTK vadí víc zákaz kouření než povinnost elektronické evidence tržeb. U jihlavského hostince Pančava, kde se scházejí i hráči mariáše, zaznamenala provozovatelka Jaromíra Ošťádalová pokles návštěvnosti asi o třetinu.

Podobné ohlasy má od hostinských, které zásobuje, humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Stížností na úbytek hostů přibývá s podzimními měsíci, protože kuřákům je venku zima. „Ne každá restaurace je v takovém místě, aby kuřáci mohli jít třeba do nějaké chodby nebo na terasu,“ podotkl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Autoři | Foto www.kolinskypres.cz

Štítky Jihlava, zákaz kouření, podnikání, EET, Živnostenský úřad, hospoda, Zdeněk Mikulášek, Pivovar Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě byl pokutován první klub za neoprávněné podnikání. Problémy jsou i se zákazem kouření | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.