Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třebíčský mladík schvaloval teroristické útoky, nakonec vyvázl s podmínkou

Za schvalování loňských teroristických útoků v Berlíně a Ankaře potrestal Okresní soud v Třebíči dvacetiletého Filipa Cahu sedmiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na 15 měsíců. Rozsudek vydaný formou trestního příkazu je pravomocný, muž se proti němu podle Deníku neodvolal.

Caha je podle listu v Česku druhým člověkem, jenž dostal trest u soudu za projevy sympatií k teroristům.

Podle soudu Caha nejméně před třemi studenty střední školy v Třebíči prohlásil, že zabitých v Berlíně mělo být více. Na berlínském náměstí loni v prosinci najel útočník s kamionem do davu lidí a 12 jich zabil, včetně jedné Češky. Dalších 48 lidí bylo zraněno, z toho 30 vážně.

Caha podle soudu schvaloval i vraždu ruského velvyslance v Ankaře. Na nebezpečné názory studenta upozornilo policii podle Deníku vedení třebíčské obchodní akademie.

Prvním člověkem odsouzeným v Česku za projevy sympatií k teroristům byl Jan Silovský ze Spáleného Poříčí. Turečtí celníci ho zadrželi, když se chtěl přes Istanbul dostat do Sýrie, kde se zamýšlel přidat k teroristické organizaci Islámský stát. Krajský soud v Plzni Silovskému původně nepravomocně uložil trest tři a čtvrt roku. Pražský vrchní soud letos v květnu vyhověl odvolání státní zástupkyně a Silovského potrestal šesti lety vězení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Berlín, Ankara, Okresní soud v Třebíči, Česko, Islámský stát, Třebíč, Krajský soud v Plzni, Vrchní soud v Praze, Sýrie, Istanbul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíčský mladík schvaloval teroristické útoky, nakonec vyvázl s podmínkou | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.