Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strojvedoucí, který na Havlíčkobrodsku v opilosti usmrtil dva lidi, dostal 5,5 roku vězení

Devětačtyřicetiletého strojvedoucího Pavla Vejpustka, který loni v březnu na železničním přejezdu v Golčově Jeníkově v opilosti smetl osobní auto a usmrtil dva lidi, poslal Okresní soud v Havlíčkově Brodě na 5,5 roku do vězení. Dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky dostal traťový vedoucí Miroslav Matlak. Vejpustek navíc nemůže vykonávat práci strojvedoucího po dobu pěti let. Rozhodnutí soudu není pravomocné, všechny zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání, řekl soudce Jan Doležal. Na rozsudek upozornil server iDNES.cz.

Tragická nehoda se stala loni 21. března na železničním přejezdu v Mírové ulici. Nákladní vlak se srazil s osobním autem. Při nehodě zahynuli třicetiletý muž a o čtyři roky mladší žena jedoucí v autě. Dechová zkouška u strojvedoucího prokázala téměř dvě promile alkoholu.

Právě alkohol hrál při rozhodnutí soudu podle Doležala podstatnou roli.

„Strojvedoucí byl ohrožen trestem v rozmezí od tří do deseti let.  Polehčující okolnost byl fakt, že doposud nebyl trestán. Přitěžující naopak byl alkohol,“ řekl Doležal. Trest je podle něj vyšší, než požadoval státní zástupce.

ČTĚTE TAKÉ: V Golčově Jeníkově se srazil vlak s osobním autem, dva lidé při nehodě zemřeli 

Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací a závorami.  Zabezpečovací zařízení bylo pro kolej, po níž jel posun, vypnuto. Světelná výstraha proto na příjezd vlaku neupozorňovala a závory byly zvednuty. „O vypnutém zabezpečení přejezdu byl strojvedoucí posunu informován a měl tomu přizpůsobit jízdu,“ uvedl už dříve mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle iDNES.cz měl strojvedoucí při jízdě po vyloučené koleji, na níž bylo vypnuto zabezpečovací zařízení, před přejezdem houkat a jet maximální povolenou rychlostí deset kilometrů v hodině. Strojvedoucí nehoukal a jel rychlostí 39 kilometrů v hodině. Po nehodě navíc nadýchal 1,8 promile.

Při opravě trati mezi Vlkančí a stanicí v Golčově Jeníkově se stala série několika nehod, kdy několikrát ujely vagony přepravující kolejová pole, už v září 2015. Jedna z nich skončila smrtí dělníka a těžkým zraněním dalšího pracovníka. Bez zranění se obešly další dvě podobné nehody.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky strojvedoucí, vlak, úmrtí, alkohol, trest, vězení, soud, Jan Doležal, automobil, okres Havlíčkův Brod, Golčův Jeníkov, havárie, Havlíčkův Brod, Drážní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strojvedoucí, který na Havlíčkobrodsku v opilosti usmrtil dva lidi, dostal 5,5 roku vězení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.