Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z pádu mostu ve Vilémově policie obvinila deset lidí

Z pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, kde loni zahynuli čtyři lidé, policie obvinila deset lidí. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim hrozí tresty od tří do deseti let. To řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Mezi obviněnými jsou představitelé stavebních firem, které se podílely na realizaci stavby, zástupci investora a lidé, kteří měli na starosti dohled nad dodržováním bezpečností práce v průběhu stavby.

"Vyšetřovatel je viní z toho, že z nedbalosti způsobili obecné nebezpečí. Spáchali takový čin tím, že porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, postavení nebo funkce a uloženou jim podle zákona, a způsobili takovým činem těžkou újmu na zdraví a smrt," uvedla mluvčí.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově procházel rekonstrukcí v rámci modernizace silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

S mluvčí společnosti M-Silnice se nepodařilo spojit. Kraj Vysočina podle Jitky Svatošové z tiskového oddělení vyčká na výsledky vyšetřování. "Jsme přesvědčení, že ze strany investora nedošlo k pochybení," uvedla Svatošová. Firma Strabag si podle mluvčí Edity Novotné není vědoma pochybení svého ani svých zaměstnanců. Podle právního zástupce firmy Bögl a Krýsl Radka Ondruše Policie ČR dosud firmu o vzneseném obvinění nevyrozuměla. "Jakmile se tak stane, vyjádříme se," řekl Ondruš.

Most se zřítil loni 4. září. V jeho troskách zahynuli čtyři dělníci a další dva byli zraněni. Pod mostem pracovalo v době neštěstí šest dělníků, tři Češi a tři Slováci. Přežili dva muži ze Slovenska. Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Pilíř se pak neměl o co opřít a přestal plnit nosnou funkci.

Oblastní inspektorát práce v Českých Budějovicích oznámil letos v květnu, že kvůli porušení bezpečnosti práce zahájil správní řízení s firmami Strabag a Bögl a Krýsl a s koordinátorkou bezpečnosti práce Marií Hubkovou. Inspektoři je podezřívají, že se vzájemně neinformovali o aktuálních pracích a o možných bezpečnostních rizicích.

"Do současnosti jsme provedli dokazování věcnými důkazy. Vyslechli jsme kolem 20 svědků, při výslechu svědků ze Slovenska jsme si museli vyžádat mezinárodní pomoc. Naše dokazování je v podstatě dokončeno, teď dostanou účastníci řízení možnost navrhnout provedení svých důkazů," řekla už dříve Dagmar Plocková Mahrová z právního oddělení inspektorátu. Inspektorát pak rozhodne, zda budou navržené důkazy provedeny. Rozhodnutí by mohlo padnout zřejmě v říjnu. Zúčastněným firmám hrozí podle Plockové Mahrové pokuta do dvou milionů, koordinátorce bezpečnosti až 300.000 korun.

Ze závěrů policejního prověřování, z výslechů svědků i ze znaleckých posudků z oboru stavebnictví podle mluvčí vyplynulo, že stavební práce, při nichž se zřítil most, nebyly řízeny v souladu s ověřenou projektovou dokumentací. Při pracích nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

V nadcházejícím období bude podle Čírtkové probíhat standardní policejní vyšetřování celého případu, které potrvá několik měsíců. "Až do jeho ukončení nebudeme poskytovat žádné bližší informace k jeho průběhu ani k jednotlivým prováděným úkonům," uvedla mluvčí.

Zdroj: ČTK

Štítky bezpečnost a ochrana zdraví při práci, Strabag, okres Havlíčkův Brod, Slovensko, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Inspektorát práce, Chotěboř, policie, Golčův Jeníkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z pádu mostu ve Vilémově policie obvinila deset lidí | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.