Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud s knězem Tvrdoněm se vrací do Havlíčkova Brodu

Soud s knězem Erikem Tvrdoněm obviněným ze znásilňování se vrací do Havlíčkova Brodu. Hlavní líčení je u tamního okresního soudu naplánováno na 23. června. Podle soudkyně Hany Doubkové rozsudek nepadne. Jednání se uskuteční s vyloučením veřejnosti.

Odvolací soud v Pardubicích Tvrdoňovi zrušil pětiletý trest vězení za znásilnění a pohlavní zneužívání několika žen. Poté, co vrchní soud zamítl jeho stížnost, zůstal Tvrdoň ve vazbě.

„Podle pokynu odvolacího krajského soudu vyslechnu znalce z oboru psychiatrie a doplním dokazování, případně zvážím další doplnění podle případných požadavků obhajoby. S výslechem poškozených žen zatím nepočítám," řekla Doubková ČTK. Soudkyně zatím neví, zda se Tvrdoň jednání osobně zúčastní.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. Žaloba kněze vinila ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě potrestal letos koncem února Tvrdoně pěti lety vězení. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let. Státní zástupkyně považovala trest za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování.

Odvolací soud podle Doubkové neměl připomínky ke skutkovým zjištěním a dokazování. Měl však výhrady k použité právní kvalifikaci u některých poškozených a nařídil znovu vyslechnout soudního znalce k formě léčby. Tvrdoň už dříve podal stížnost na setrvání ve vazbě, vrchní soud však neshledal důvody pro jeho propuštění. Podle soudu trvá obava, že by mohl opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán.

Zdroj: ČTK

Štítky Havlíčkův Brod, věznice, odvolací soud, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s knězem Tvrdoněm se vrací do Havlíčkova Brodu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.