Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žalobci již rozhodli o stížnosti v případu chlapce ze Žďáru nad Sázavou

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství rozhodli o stížnosti proti zastavení trestního stíhání v případu ženy, která ubodala šestnáctiletého chlapce ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Výsledek rozhodnutí neoznámí do doby, než jej obdrží rodina, která stížnost podala. Otec studenta ČTK dnes řekl, že rozhodnutí zatím neobdržel. Podle rodičů byl útok naplánovaný a promyšlený. Žena, která Petra Vejvodu zabila, byla podle posudků v době činu nepříčetná, což byl i důvod zastavení stíhání.

Podle Pavla Komára z olomouckého vrchního státního zastupitelství bylo o stížnosti rozhodnuto v pondělí. Jakým způsobem, sdělíme až v okamžiku, kdy bude rozhodnutí doručeno poškozeným," řekl dnes ČTK Komár. Předpokládá, že rozhodnutí bude moci státní zastupitelství zveřejnit ke konci týdne. Vyhotovení rozhodnutí jsem ještě neobdržel, ani mě o jeho výsledku nikdo neinformoval," řekl dnes ČTK otec chlapce Kamil Vejvoda.

Tragédie se stala ve žďárské střední škole loni 14. října. Šestadvacetiletá Barbora Orlová z Ostravska tam pobodala několik studentů. Šestnáctiletý Petr zemřel, když bránil spolužačku. Dvě studentky byly zraněny, další utrpěla šok, pobodaný byl i zasahující policista. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem. Žena byla loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově. V případě soudního projednávání by jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Státní zástupce Jiří Morava na začátku dubna oznámil, že zastavil její trestní stíhání. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná, kvůli duševní nemoci se už dříve léčila. Žalobce zároveň podal k brněnskému krajskému soudu návrh na uložení ochranné zabezpečovací detence. Rodina však rozhodnutí napadla s tím, že čin útočnice byl naplánovaný a promyšlený. Docílit chtějí i toho, aby se žena nikdy nemohla vrátit mezi normální lidi. Orlová je v psychiatrické nemocnici v Brně-Černovicích.

Zdroj: ČTK

Štítky Žďár nad Sázavou, Státní zastupitelství ČR, Petr Vejvoda, Kamil Vejvoda, Orlová, Jiří Morava, okres Ostrava-město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobci již rozhodli o stížnosti v případu chlapce ze Žďáru nad Sázavou | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.